Връзки за достъпност

Извънредни новини

Закриване на спецсъда и без кариерни бонуси за членовете на ВСС. Какво предвиждат промените в Закона за съдебната власт


Министърът на правосъдието Надежда Йорданова (ДБ)
Министърът на правосъдието Надежда Йорданова (ДБ)

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ). С тяхг се предлага закриването на специализираните съд и прокуратура. Проектът е качен на страницата strategy.bg и от петък, 28 януари, започна да тече срок за неговото обсъждане. Обичайно срокът е до 30 дни от датата на публикуване, но по проекта за ЗСВ становища ще се изказват за 14 дни.

Закриването на специализираното правосъдие е една от точките по съдебната реформа, около които партиите от управляващата коалиция се обединиха още в началото на преговорите за правителство.

Тогава “Продължаваме промяната”, “Демократична България”, “Има такъв народ” и БСП постигнаха съгласие, че именно Законът за съдебната власт (ЗСВ) ще бъде един от първите приоритети на новото правителство. Според публикуваната програма актът трябва да бъде променен до три месеца след встъпване в длъжност на кабинета.

Подобен проект беше разглеждан и в предишния парламент, когато стигна до гласуване само на първо четене. Тогава той беше внесен от “Демократична България”. Основната критика срещу предложенията тогава беше, че не е изяснен редът, по който делата, разглеждани в специализираните съдилища ще продължат.

В проекта, разписан от Министерството на правосъдието сега се предвижда висящите дела на първа инстанция в спецсъда да бъдат довършени в Софийския градски съд (СГС). За целта съдиите, които ги разглеждат, ще бъдат командировани там. В случай, че делото е на втора инстанция, то ще отиде в апелативния съд. Това означава, че шумни процеси като този за фалита на КТБ например ще преминат в СГС.

Делата, по които не е проведено разпоредително заседание, ще бъдат пратени в окръжните съдилища в страната. На практика това е връщане на старото положение отпреди създаването на специализираните институции.

Спецсъдът и прокуратурата заработиха в началото на 2012 г. Инициативата за създаването им беше на първото правителство на ГЕРБ. Впоследствие спецправосъдието беше описвано като "бухалка на властта".

Освен спецсъдилищата проектът на правосъдното министерство засяга и друга тема – кариерните бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет.

В момента правилата са такива, че гарантират на съдебните кадровици връщане на по-висока длъжност в системата след изтичане на мандата им или предсрочното му прекратяване. Редица юристи, както и съсловната организация Съюзът на съдиите в България критикува този подход като “отплата” от страна на политическата власт за услуги, извършвани от кадровиците на съдебната власт. С промените в ЗСВ се предлага това положение да бъде премахнато.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG