Връзки за достъпност

Извънредни новини

Канада изтегля част от дипломатическия си персонал в Киев и мести войски в Западна Украйна


Министърката на отбраната на Канада Анита Ананд пристига на летището в Киев, 30 януари 2022.
Министърката на отбраната на Канада Анита Ананд пристига на летището в Киев, 30 януари 2022.

Канада е прехвърлила военните си сили, разположени в Украйна, в западната част на страната, а част от служителите на канадското посолство в Киев ще временно бъдат изтеглени. Това става ясно от официално изявление на канадското правителство, разпространено в неделя.

По-рано САЩ, Великобритания, Германия и Австралия също обявиха, че изтеглят от Украйна част от дипломатическия си персонал и техните семейства заради заплахата от руски военни действия. Русия е струпала над 100-хилядна армия до границата с Украйна и през последната седмица проведе поредица военни учения.

"Ще продължим да взимаме всички необходими предпазни мерки, за да гарантираме безопасността и сигурността на нашите канадски въоръжени сили", каза в неделя министърът на отбраната на Канада Анита Ананд на пресконференция в Киев.

По думите ѝ канадските сили "са се преместили на запад от река Днепър", която минава през центъра на Украйна. Въпреки изтеглянето на всички неоперативни служители на канадското посолство в Киев, то ще продължи да работи, каза още Ананд.

Миналата седмица Канада съобщи, че ще изпрати експерти по сигурността, управлението на конфликти, демократичните реформи и консулските служби в посолството, за да подсили персонала.

"Заедно те ще увеличат дипломатическия ни капацитет и ще ни позволят да продължим да анализираме и да реагираме на развиващата се ситуация в подкрепа на Украйна", се казва в съобщение на канадските власти.

Това се случва на фона на продължаващата ескалация на кризата около Украйна. Струпването на руски войски близо до нейната граница предизвиква опасения за нападение, особено на фона на незаконно анексирания от Москва украински полуостров Крим през 2014 г.

Кремъл отрича да има такива планове и определя НАТО като заплаха за сигурността си, затова настоява за правни гаранции, че Алиансът няма да се разширява още на изток, включително и с Украйна. Вашингтон и НАТО определиха някои от исканията като напълно неприемливи. По-късно в понеделник предстои заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано от САЩ, на което да бъде обсъдена ситуацията в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG