Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството одобри "бюджет на растежа" за 2022 г.


Премиерът Кирил Петков
Премиерът Кирил Петков

Министерският съвет одобри проектобюджета за 2022 г., съобщи пред журналисти премиерът Кирил Петков след заседанието на кабинета в понеделник. В представеното предложение са застъпени основните параметри, които вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев представи по-рано този месец.

"Това е бюджет на растежа", каза премиерът Петков.

В предложението на управляващите са залегнали следните мерки:

  • От 1 април минималната работна заплата да бъде 710 лв.;
  • От 1 април максималният осигурителен доход за всички осигурени лица да се увеличи от 3000 лв. на 3400 лв.;
  • От 1 юли пенсиите да бъдат осъвременени с 6,1%, а като се прибавят еднократните допълнителни суми към тях, се очаква ръстът на пенсиите да е с 13,4%;
  • До 710 лева да се увеличава и обезщетението за майчинство през втората година;
  • От 1 април детските градини и яслите да бъдат безплатни;
  • Предвижда се дефицит от 4,1% от брутния вътрешен продукт (БВП), като в тази стойност са включени и средствата, предвидени да обезпечат мерките срещу COVID-19;
  • Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. да бъде 6 050 749.9 лв., което е с 604 437 лв. повече спрямо миналата година.

"Така имаме един бюджет, където цялостно се фокусираме върху капиталови инвестиции, човешки капитал и никой да не остане под линията на бедност", коментира Петков.

Предстои проектобюджетът да бъде внесен за обсъждане и гласуване в Народното събрание. Според предвижданията на кабинета той ще влезе в сила от април. Дотогава в сила ще бъде законът за бюджета за 2021 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG