Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев критикува Петков за визитата му в Скопие. Премиерът отвърна, че тя не е "прибързана", а "закъсняла"


Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков
Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков

Президентът Румен Радев критикува действията на българското правителство по отношение на разговорите със Северна Македония. Коментарът му беше направен по повод срещата на президента Стево Пендаровски с представители на организацията ОМО "Илинден", обявена за сепаратиска от Конституционния съд в България.

Президентът определи като "прибързано" посещението на премиер Кирил Петков в Скопие, а няколко часа по-късно той му отговори задочно, че "не само, че не беше прибързано", а "ужасно закъсняло". По-късно на думите на Радев реагира и Пендаровски.

"Действията и поведението на президента на Република Северна Македония (РСМ) не допринасят за напредъка на страната по така желания път на РСМ към Европейския съюз", каза българският президент пред журналисти във вторник.

"Всякакви претенции за реципрочност по отношение на граждански права са контрапродуктивни. Македонските българи се борят за равноправие, което да бъде гарантирано в тяхната [на РСМ] конституция, редом с другите части от народи. Те се борят за тяхната пълноценна интеграция в обществения живот на страната. Това е коренно различно от сепаратистките нагласи и претенциите за малцинство, които изповядват хората, с които се среща президентът Пендаровски", каза Радев.

По думите му всяко "прибързано действие на българското правителство, всеки позитивен предварителен сигнал може да се тълкува превратно като някакви отстъпки от българска страна. Посещението на премиера беше прибързано".

Според Румен Радев е важно "българската дипломация да осъществява пълноценно своя професионален капацитет, да не се доверява на експертиза отвън на неправителствени организации и да не се поддава на външен натиск".

Президентът Радев каза, че България винаги е отворена за диалог. "Държим връзка с Пендаровски, но ще търсим подходящ момент за среща на високо ниво, това зависи и от неговите действия", каза Радев.

"Истината е, че сме изгубили 30 години в тези отношения"

По-късно Петков отговори на критиката на Радев, заявявайки, че посещението му в Скопие всъщност е било "ужасно закъсняло".

"Истината е, че сме изгубили 30 години в тези отношения. Не само, че не беше прибързано посещението ми, а ужасно закъсняло. Съжалявам, че толкова години сме изпуснали и нямаше да понеса да се забавим още няколко дни. Има много сили на Балканите, които не искат Северна Македония да е част от Европейския съюз. Едни нестабилни Балкани в тази геополитическа ситуация има преимущества за страни, които не ни мислят доброто", добави премиерът.

Той отхвърли и коментара на Радев по отношение на смяната на ръководството на "Булгаргаз". Президентът предупреди кабинета да не се връща към начина на действие на правителствата на Бойко Борисов.

"Абсолютно не се връщаме към стари управленски практики. Новият борд на "Булгаргаз" започна работа и първото нещо беше да намали цената на газа", каза премиерът, припомняйки, че във вторник цената на синьото гориво намаля с 18%.

Пендаровски се изненада от позиция на МВнР

В петък президентът на Северна Македония Стево Пендаровски се срещна с организацията ОМО "Илинден" и "Сдружения на граждани от Република България". Ден по-късно Министерството на външните работи (МнВР) осъди действията на Пендаровски.

"МнВР изразява загриженост от последните развития в Северна Македония, свързани с действия на официални лица, чрез които се създават негативни обществени нагласи и които влизат в противоречие с позитивния климат, създаден с активните усилия на правителствата на България и на Северна Македония", се казва в позицията на външното министерство.

Във вторник Пендаровски коментира позицията на МВнР като каза, че е бил изненадан, защото "освен констатация в съобщението [на министерството] нямаше аргумент". Той добави, че през последните две години не е отказал среща на никого.

"На кого пречеше тази среща? В моето изказване и в това на моите събеседници няма нищо спорно. Това не противоречи на споразумението от 2017 г. Ако някой се притеснява от срещата на президента на Република Северна Македония с македонци от която и да е част на света, това е друг въпрос и това не е мой проблем или не трябва да е наш проблем", каза Пендаровски, цитиран от БТА.

ОМО "Илинден-Пирин" е регистрирана партия през 1999 г. ,но регистрацията й беше отнета. Конституционният съд в България обяви ОМО за противоконституционна, защото се бори за отцепване на част от територията на България.

Съдът в Страсбург постанови 16 присъди в полза на двете сдружения, но нито едно от тях не е изпълнено от България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG