Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп е участвал в преки опити за изземване на контрола над машини за гласуване 


Доналд Тръмп и Руди Джулиани
Доналд Тръмп и Руди Джулиани

Бившият американски президент Доналд Тръмп пряко е участвал в опити служби за сигурност да бъдат използвани за поемане на контрол над машини за гласуване. Това се е случило непосредствено след загубата му на изборите през 2020 г. от настоящия държавен глава на САЩ Джо Байдън, съобщават американски медии, цитирани от Ройтерс и БТА.

Ню Йорк Таймс се позовава на три свои източника, запознати със случая, според които Тръмп е наредил на бившия си адвокат Руди Джулиани да се обади във вътрешното министерство, за да разбере дали то може законно контрола над машини за гласуване в няколко ключови щати.

Това е станало на фона на два други подобни опита, които вече станаха известни - външни съветници на Тръмп бяха оказали натиск над военното министерство да конфискува такива машини, а самият бивш президент беше попитал правосъдния министър Бил Бар дали ведомството му също може да направи подобно нещо. Той обаче е отказал, уточнява изданието.

Така се е стигнало до изготвянето на втори проект за указ на бившия президент, с който той нарежда на вътрешното министерство да изземе контрола на устройства за гласуване, информират Ню Йорк Таймс и Си Ен Ен. Първата версия на такъв документ е била адресирана до министерството на отбраната и за нея беше съобщено преди месец.

Машините за гласуване и други свързани с изборите в САЩ въпроси са под контрола на щатските и местните власти. Федералното участие в изборите обикновено минава през правосъдното министерство, когато става въпрос за граждански права или насилие, или през Федералната избирателна комисия, която издава правилата за финансиране на предизборни кампании, припомня Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG