Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заговор или стихия? Какво знаем за щурма на Капитолия година по-късно


Експлозия, контролирана от полицията, по време на щурма на Капитолия, 6 януари 2021 г.
Експлозия, контролирана от полицията, по време на щурма на Капитолия, 6 януари 2021 г.

Не е било конспирация, нито заговор, нито план за сриване на американската демокрация. Засега това е изводът от разследванията, направени в САЩ около нападението на Капитолия. То беше извършено на 6 януари 2021 г. след реч на действащия все още президент Доналд Тръмп и заля света със смайващи кадри, сякаш излезли от холивудска антиутопия.

Тогава стотици хора нападнаха сградата на американския парламент, нахлуха в него, изпочупиха врати, мебели и предмети, и обсадиха залата, в която се бяха залостили депутати.

Това стана след седмици на нагнетяване на напрежението и твърдения на Тръмп, че току-що отминалите президентски избори са били фалшифицирани, а полагащата му се победа в тях – открадната. Твърденията му бяха отхвърлени от съдилища, наблюдатели и избирателни комисии. Въпреки това Тръмп не спря да повтаря едно и също и след митинг във Вашингтон даде тласък на поход на свои привърженици срещу Капитолия.

Привърженици на Доналд Тръмп атакуват Капитолия по време на съвместно заседание на двете камари на Конгреса, където се очаква потвърждение на резултатите от президентските избори.
Привърженици на Доналд Тръмп атакуват Капитолия по време на съвместно заседание на двете камари на Конгреса, където се очаква потвърждение на резултатите от президентските избори.

Случаят доведе до процедура по импийчмънт на президента в последните дни и часове на мандата му. Тя не доведе до желания резултат, но остави Тръмп в историята като единствен президент, подлаган на такава процедура цели два пъти за времето на един единствен мандат.

Какво стана с нападателите

Година по-късно равносметката е преди всичко в числа. Прокурорите са повдигнали обвинения за нападението на 725 души. 165 от тях са признали вината си. За други 70 вече има произнесени присъди, като 31 от тях са осъдени на затвор, а останалите – на домашен арест или пробация.

Разследващите са установили, че сградата на американския парламент е била превзета от около 2000 души, много от които са се озовали там заради неверните твърдения на Тръмп, че изборите са фалшифицирани и увереността, че вицепрезидентът Майк Пенс може да спре процеса по утвърждаване на победата на Байдън и да обърне нещата.

"Това не е протест, а метеж". Какво се случи
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Събитията са довели до смъртта на петима души.

Най-тежката от вече произнесените присъди е за 5 години затвор и вече се изтърпява от 54-годишния Робърт Скот Палмър от Флорида. Той е от хората, които са в първата линия на бунта и от първите нападатели на сградата. На снимките е облечен с яке в цветовете на американското знаме, има червен каскет и запраща един изпразнен пожарогасител по полицаите.

Над 200 души все още се издирват от ФБР.

Щетите, които са били нанесени на сградата, са на стойност около 1,5 млн. долара.

Реакциите

Резултатите от всичките разследвания не се възприемат единодушно в САЩ. Много специалисти смятат, че прокурорите са повдигнали твърде меки обвинения на нападателите, а има дори и съдии, които открито питат държавното обвинение защо не е потърсило от подсъдимите повече пари за възстановяването на щетите.

Самите прокурори определят разследванията на нахлуването в Капитолия като най-мащабните в САЩ, но се чуват и точно обратните мнения: че зад голямото число обвиняеми се крият множество твърде дребни единични нарушения. Прокурорите твърдят, че просто е рано за такива заключения и че предстоят още много дела, по които могат да бъдат произнесени и по-тежки присъди.

Но над всички тези разногласия стои едно основно: какво е представлявало нападението на Капитолия като колективно действие? Замислено ли е било от по-отдавна? Ако да, с каква цел? Накратко: съществувал ли е заговор?

Разследване на Вашингтон пост

Журналисти на Вашингтон пост проведоха собствено разследване, основано на стотици интервюта и хиляди събрани документи. Те стигнаха до извода, че няколко десетки нападатели са дошли пред Капитолия с откритото намерение да нападнат сградата. Те са носили оръжие или бойна екипировка, имали са емблеми на крайно десни клубове и паравоенни организации. Имали са и политическа цел – с действията си да доведат дотам, че победата на Джо Байдън в изборите да бъде анулирана. Някои са имали предишни присъди за домашно насилие.

Но мнозинството от нападателите не е имало нищо общо с това описание. 573 от участниците са били най-обикновени американци, които не са били никога свързвани с крайно десни прояви или течения. Сред тях е имало учители, хора с дребен бизнес и инструктори по йога. Те просто са повярвали на Тръмп и са смятали, че той е жертва на несправедливост, която трябва да бъде поправена. Вече са били пред Капитолия, когато са научили, че вицепрезидентът Майк Пенс не смята да оспорва избора на Байдън. Това ги е ядосало и подбудило към действия.

Заключение на Хюман райтс уоч

Най-голямата правозащитна организацияя Хюман райтс уоч (HRW) твърди, че в щурма на Капитолия има един съществен елемент, избягван дори и от тези, които са най-възмутени от нападателите. Този елемент е расизмът. Организацията смята, че сред тълпата е имало прекалено много символи на расисткото движение в САЩ, но тяхното значение е пренебрегвано.

Макет на бесилка, издигнат близо до Капитолия на 6 януари 2021 г.
Макет на бесилка, издигнат близо до Капитолия на 6 януари 2021 г.

HRW дава примери: флагът на конфедерацията (символ на южните щати, подкрепяли робството), примки и макети на бесилки (символи на линчовете на чернокожите), стари проекти на флагове на САЩ (символизиращи времето, в което жените и цветнокожите нямат права), поздравът с вдигната ръка, в която палецът и показалецът образуват кръг (поздрав на белите супремасисти) и други.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG