Връзки за достъпност

Извънредни новини

Щафетата с олимпийския огън започна в Пекин 


Първият вицепремиер на Държавния съвет на Кирай Хан Чжън запалва факлата с олимпийския огън

Щафетата с олимпийския огън за Зимните олимпийски игри през 2022 г. започна в Пекин. Тържествената церемония се състоя в Олимпийския парк в северната част на китайската столица.

Началото на щафетата беше дадено от Хан Чжън, първи вицепремиер на Държавния съвет на Китайската народна република, който запали факлата. Първият факлоносец е 80-годишният Луо Дзихуан, бивш кънкьор първият китайски световен шампион по зимни спортове в историята.

Заради пандемията маршрутът и продължителността на щафетата са значително намалени. За да се предотвратят рисковете от разпространението на коронавирус, щафетата ще се проведе без зрители. Освен това етапите ѝ са разположени далеч от оживени улици и райони.

Първият факлоносец Луо Дзихуан (вляво) и първият вицепремиер на Китай Хан Чжън
Първият факлоносец Луо Дзихуан (вляво) и първият вицепремиер на Китай Хан Чжън

Маршрутът е разделен на 12 етапа в трите основни центъра на олимпийските състезания - в Пекин и в Чжанцзякоу са разпределени пет зони, а други две са разположени в столичния район Янцин. Общо 11 етапа са извън олимпийският балон, в който са настанени всички чуждестранни делегации и се намират спортните съоръжения и олимпийското село. Последният етап ще се проведе вече вътре в балона.

Щафетата ще стигне до пекинския стадион "Птиче гнездо" в петък, където все още неназованият последен факлоносец ще запали олимпийския огън. Това е същото място, на което горя факелът на Летните олимпийски игри в Пекин през 2008 г.

Общо в щафетата ще участват около 1200 факелоносци на възраст от 14 до 86 години от около 20 държави по света. За първи път в историята не само хора, но и машини ще участват в предаването на факела. Роботи-амфибии ще транспортират огъня под вода в река Юндин, а самозадвижващи се превозни средства ще бъдат използвани на площадката в индустриалния парк Шоуган.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG