Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" не подкрепиха комисията за конституционни промени в парламента


Съпредседателят на "Демократична България Христо Иванов оглави комисията за конституционни промени в парламента
Съпредседателят на "Демократична България Христо Иванов оглави комисията за конституционни промени в парламента

Управляващото мнозинство в парламента създаде в четвъртък временна комисия за конституционни промени, но тя не получи подкрепата на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Трите партии дори не номинираха свои представители в комисията.

Промените в основния закон са сред приоритетите на управляващата коалиция на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Сериозна част от идеите за съдебна реформа изискват именно конституционни промени, за които обаче са необходими поне две трети от гласовете на 240-членното Народно събрание.

Сред темите, които изискват конституционни промени, са структурата и мястото на прокуратурата, ролята на главния прокурор, начинът на избиране на Висшия съдебен съвет и разпределението на професионалната и парламентарната квоти в състава му например.

Разпределението при гласуването за създаването на въпросната комисия обаче показва, че на този етап управляващото мнозинство не може да разчита на опозицията.

Първоначално от групата на ГЕРБ заявиха, че ще подкрепят комисията, но това се промени, след като беше отхвърлено искането им те да излъчат един от нейните съпредседатели. Бившите управляващи разкритикуваха настоящите и заради липсата на конкретен проект за конституционни промени, който да бъде обсъждан.

Христо Иванов от ДБ обясни това с желанието всяка парламентарна група да предлага свои идеи в рамките на работата на комисията.

"Ние избрахме не да внасяме свой законопроект. Това щеше да означава всички формации извън мнозинството да бъдат поставени в състояние на свършен факт. Счетохме, че това няма да е добър подход за търсене на съгласие. Нека да опитаме, а ако не успеем, всеки ще си носи отговорността. Да покажем, че можем да намираме подход за публичен разговор", каза Иванов, цитиран от сайта "Лекс".

"През лятото казахте, че няма да преговаряте с терористи. Сега готови ли сте да преговаряте? Ние сме готови. Нека да каже някой публично – искаме да говорим с ГЕРБ. Ясно е, че никаква конституция не може да се промени без ГЕРБ, така са решили избирателите. Големият въпрос е имате ли единство не с опозицията, а помежду си, защото самите вие знаете, че имате разнопосочни идеи. Ние ще подкрепим тази комисия. Надяваме се да оцените този жест", заяви от трибуната Тома Биков от ГЕРБ.

След това обаче председателката на групата му Десислава Атанасова направи предложение партията им да номинира съпредседател на комисията, което обаче беше отхвърлено.

При последвалото гласуване за създаването на самата комисия групите на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" гласуваха единодушно "за". От ДПС и "Възраждане" обаче бяха единодушно "против", а от ГЕРБ гласуваха едва шестима депутати, от които петима бяха "за", а един – "против".

Впечатление направи и обстоятелството, че групата на БСП не излъчи за член на комисията Крум Зарков, който беше най-активният участник в дискусията от левицата. Въпреки че той е председател на експертния съвет по правосъдие в партията му, той не беше номиниран, а социалистите излъчиха Филип Попов и Явор Божанков.

Това става на фона на факта, че Зарков беше единственият опонент на лидера на БСП Корнелия Нинова за председателския пост в БСП, след оставката ѝ заради лошите резултати на левицата на последните избори. В крайна сметка обаче партийният конгрес отхвърли оставката ѝ и до гласуване за нов лидер така и не се стигна. Развой, който Зарков определи като "фарс".

Временната комисия за конституционни промени в парламента беше създадена по инициатива на "Демократична България" и беше оглавена от съпредседателя на обединението Христо Иванов. Идеята беше тя да има общо 14 членове – по двама от всяка парламентарна група.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG