Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турският президент Ердоган предложи да е медиатор между Украйна и Русия


На 3 февруари в Киев се срещнаха президентът на Украйна Владимир Зеленски и турският президент Реджеп Тайип Ердоган (в ляво).
На 3 февруари в Киев се срещнаха президентът на Украйна Владимир Зеленски и турският президент Реджеп Тайип Ердоган (в ляво).

Украинският президент Владимир Зеленски приветства предложението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да поеме ролята на посредник между Киев и Москва. Ердоган изрази готовност да е медиатор по време на посещение в Киев на 3 февруари.

Той каза, че Турция е "готова да поеме своята част, за да сложи край на кризата между две приятелски нации, които са нейни съседи в Черно море". Ердоган поиска да бъде "домакин на среща на ниво лидери в Турция или преговори на техническо ниво“.

Зеленски благодари на Ердоган за инициативата. Двамата президенти подписаха и сделка, която позволява на украинските фабрики да произвеждат турски дронове.

Ердоган е поредният лидер на страна от НАТО, който посещава Киев с дипломатическата мисия за облекчаване на напрежението, предизвикано от струпване на руски войски близо до границата с Украйна. В четвъртък френският президент Еманюел Макрон проведе отделни телефонни разговори с Путин и Зеленски, за да се опита да намали напрежението.

По-рано тази седмица НАТО обвини Москва, че е събрала около 30 000 военни и в Беларус под претекст за съвместни военни учения по-късно този месец. Вашингтон планира да изпрати хиляди войници в Европа, за да подкрепи съюзниците си от НАТО. Русия отрича, че планира инвазия и обвини САЩ, че допълнително засилва кризата, вместо да я деескалира.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG