Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството на Черна гора загуби властта след вот на недоверие


Вицепремиерът и лидер на движението УРА Дритан Абазович, чиято партия подкрепи вота на недоверие срещу правителството, в което участва
Вицепремиерът и лидер на движението УРА Дритан Абазович, чиято партия подкрепи вота на недоверие срещу правителството, в което участва

Правителството на Черна гора, водено от премиера Здравко Кривокапич, загуби властта си. Това се случи, след като местният парламент гласува вот на недоверие срещу кабинета.

Срещу правителството на Кривокапич гласува цялата опозиция, но също и един от коалиционните партньори в управлението, гражданското движение УРА.

Сформираното през 2020 г. правителство начело с просръбската Демократичен фронт на Кривокапич управляваше с крехко мнозинство и беше раздирана от вътрешни конфликти. В последните месеци основните сблъсъци между партньорите бяха свързани с влиянието на Сърбия, както и на Сръбската православна църква в страната.

До 2020 г. в продължение на близо три десетилетия страната беше управлявана от Демократическата партия на социалистите (ДПС) на президента Мило Джуканович. След дълги години на близки връзки с Русия и Сърбия, ДПС избра прозападен курс. Страната стана член НАТО през 2017 г. Година по-рано в страната беше направен опит за преврат, който беше свързан с Русия.

Лидерът на УРА Дритан Абазович предложи формирането на правителство на малцинството за кратък период, в които да бъде направен опит за подновяването на блокираните преговори за присъединяване към ЕС, както и за подготовка на парламентарни избори.

Това предложение вече получи подкрепа от ДПС, но беше отхвърлено от Кривокапич и подкрепящите го, както и от организации, близки до Сръбската православна църква.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG