Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 7,3 млн. лв. са похарчили партиите за изборите през ноември


Основната част от средствата са били изразходвани за медийни участия
Основната част от средствата са били изразходвани за медийни участия

Политическите формации, които са участвали на изборите на 14 ноември, са похарчили над 7,3 млн. лв. Това става ясно от проучване на Института за развитие на публичната среда (ИРПС).

В същото време отчетените приходи са били 7,9 млн. и са били формирани от държавна субсидия и под формата на държавни пакети. В сравнение с изборите през юли 2021 г. са похарчени 100 хил. лв. по-малко.

Основната част от средствата са били насочени към медийни услуги, за които са били разходвани близо 5 млн. лв., а повече от половината от тях са били насочени към онлайн медиите. В това перо вероятно попадат и сумите, насочени към социалните мрежи, казват от ИРПС.

Бедността и контролираният вот
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

713 хил. лв. са отишли за масовите прояви и агитационните материали на партиите, а 943 хил. са отишли за наеми, транспорт и съоръжения. 572 хил. лв. са парите за гориво, а за консултантски услуги и социологически проучвания са отишли 64 хил. лв.

Най-много пари са похарчени в кампаниите на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, за които са отишли съответно 1 млн. и 239 хил. лв. и 1 млн. 237 хил. лв. От ГЕРБ са похарчили малко повече от половин милион лв., а БСП и ДПС са останалите лидери с похарчени съответно 360 хил. и 131 хил. лв.

Най-много пари средно за един глас са похарчили от ДБ, като сумата се равнява на 7,42 лв. за всяка бюлетина за обединението. След тях са „Продължаваме промяната“ с 1,84 лв. за глас, БСП с 1,35 лв., ГЕРБ-СДС – 0,95 лв., Възраждане 0,82 лв., ИТН 0,76 лв. и ДПС с 0,39 лв.

Рекордьори в това отношение остават партии, които не попаднаха в парламента като Български национален съюз нова демокрация и Бригада, които са харчили по повече от 30 лв. за глас.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG