Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кметът на канадската столица обяви извънредно положение заради блокадата от камиони


Протестът в Отава продължава вече 10 дни.
Протестът в Отава продължава вече 10 дни.

Канадската столица Отава обяви извънредно положение заради безпрецедентната блокада от камиони, която парализира града вече 10 дни. Кметът Джим Уотсън обяви извънредното положение в неделя, предаде Ройтерс.

"Това представлява сериозна опасност и заплаха за сигурността на гражданите. Имаме нужда от помощ от другите държавни власти", каза кметът.

Уотсън не каза какви мерки предвижда. По-рано в неделя той каза, че демонстрантите са повече от полицаите и вече контролират ситуацията.

"Конвоят на свободата" започна като протест срещу изискването за ваксинация за международните шофьори, но се превърна в движение срещу мерките за овладяване на пандемията на правителството на Джъстин Трюдо.

Стотици селскостопански машини и ТИР-ове са блокирали Отава.
Стотици селскостопански машини и ТИР-ове са блокирали Отава.

Правителството засега не отговаря на демонстрантите. В неделя полицията постави барикади и започна да събира информация, която "ще бъде използвана в криминални разследвания".

Властите обявиха също, че няма да позволят да се внасят туби с гориво, с които да бъдат зареждани стотиците големи камиони, блокиращи центъра на града.

Протестиращите са блокирали Отава вече 10 дни. Някои от тях веят нацистки знамена или такива на Конфедерацията. Други казват, че искат "да разпуснат" правителството. Демонстрантите казват, че няма да си тръгнат, докато изискването за задължителна ваксинация на международните шофьори не отпадне.

Министърът на обществената сигурност Марко Медичино каза в неделя, че правителството няма да отстъпи.

"Ние поставихме въпроса за задължителните ваксини на изборите през 2021 и сега просто изпълняваме обещанието си към канадците", каза той пред Си Би Ес.

Властите са решили да не допуснат внасянето на туби с бензин за зареждане на камионите.
Властите са решили да не допуснат внасянето на туби с бензин за зареждане на камионите.

Блокадата разчита на добре организирани доставки на продукти, мобилни бани, полеви кухни, дори и надуваеми замъци за скачане на деца. Организацията разчита на финансиране от симпатизанти в Съединените щати, каза полицията.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп и шефът на "Тесла" Илон Мъск подкрепиха протестите.

Полицията вече обвини четирима за престъпления от омраза и започна разследвания за заплахи към публични фигури. Американското ФБР оказва съдействие на канадските власти.

Премиерът Джъстин Трюдо е в самоизолация заради положителен резултат за COVID-19. Той каза, че няма да използва армията срещу протеста. Според него конвоят представлява "миниатюрно малцинство" и правителството няма да се уплаши.

Близо 90% от международните шофьори и 70% от населението на Канада вече са ваксинирани с по две дози.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG