Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нов кръг от дипломатически преговори. Макрон заминава за Москва, а Шолц за Вашингтон


Еманюел Макрон
Еманюел Макрон

В понеделник започва нов кръг от дипломатически усилия за деескалация на напрежението по кризата с Украйна. Във връзка със струпването на руска армия по границите на Украйна френският президент Еманюел Макрон заминава за Москва, където ще разговоря с руски си колега Владимир Путин. Германският канцлер Олаф Шолц пък пътува за САЩ. Там той ще се срещне с американския президент Джо Байдън.

Преди пътуването си Макрон проведе пореден телефонен разговор с американския си колега Джо Байдън. Целта е "координация" на усилията преди визитата в Москва, съобщи Ройтерс.

От Белия дом съобщават, че Макрон и Байдън са обсъдили продължаващите усилия на дипломатическата сцена, както и тези за сдържане в отговор на продължаващото струпване на руски военни по границата с Украйна.

Двамата са потвърдили подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на украинската страна и са се споразумели да поддържат връзка и да продължат консултациите със своите съюзници и партньори.

На този фон ден преди визитата си във Вашингтон германският канцлер Олаф Шолц каза, че страната му е е готова да изпрати допълнителни войски в Балтийските държави, съобщи АФП. Германия е начело на операция на НАТО в Литва има около 500 войници. На въпрос дали по време на срещата на военните министри от НАТО в средата на февруари ще бъде договорено подсилване на натовските сили, Шолц отговори, че “сме готови да вземем решение”.

В момента около 100 000 руски войници са събрани близо до украинската граница. Западните държави смятат, че това е подготовка за нападение, докато руският президент Владимир Путин отрича да има такива планове. В същото време Кремъл настоява европейските държави и САЩ да дадат гаранции за сигурността в региона, включително и обещанието, че Киев никога няма да бъде приет в НАТО.

Заради увеличаващото се напрежение през последните няколко месеца тече интензивна дипломация, като лидерите на САЩ, Турция, Франция, Великобритания и други страни провеждат чести срещи и разговори с лидерите на Украйна и Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG