Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Мета" предупреждава, че може да спре Фейсбук и Инстаграм за територията на ЕС


Компанията собственик на Фейсбук и Инстраграм – "Мета", предупреждава, че е възможно да спре достъпа до социалните си мрежи в Европа. Причината са регулации, свързани с обмена на данни на континента. Това е записано в годишния доклад на "Мета", съобщава Гардиън в понеделник.

В документа, подаван до Комисията за ценни книжа и борси на САЩ, "Мета" предупреждава, че ако не бъде приета нова рамка и на компанията вече не е разрешено да използва настоящите моделни споразумения "или алтернативи", технологичният гигант "вероятно" ще спре да предлага много от своите "най-значими продукти и услуги" в Европейския съюз. Изрично посочени са социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм, допълва Гардиън.

От компанията, оглавявана от Марк Зукърбърк, настояват да продължат да обработват данните на своите европейски потребители в САЩ. Регулациите в Европейския съюз пък настояват всички компании, опериращи на регионалния пазар, да обработват данни на сървъри, които са базирани на територията на общността.

От "Мета" настояват, че за компанията е ключова рекламата ѝ политика, а за развитието ѝ пък е особено важно споделянето на информация между различни държави.

Досега "Мета" използваше споразумение, наречено Privacy Shield. Действието на документа беше анулирано с решение на Европейския съюз преди две години. До момента се водят преговори за нов договор, но резултат по темата не е постигнат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG