Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не мога да измисля нищо по-добро". Беат Фойц - най-бързият в олимпийската история 


Беат Фойц позира със златния си медал от олимпийското спускане
Беат Фойц позира със златния си медал от олимпийското спускане

Той започва кариерата си в алпийските ски през 2006 г., когато е на 19 години. Началото се оказва трудно - къса връзки на лявото коляно и пропуска сезоните през 2008 и 2009 г.

През 2011 г. достига до първите си подиуми на Световната купа, а малко повече от десетилетие по-късно вече е спечелил всичко в този спорт и официално е най-бързият скиор в историята на олимпийските игри.

Той е швейцарецът Беат Фойц, който в понеделник сутринта спечели златния медал в спускането в програмата на алпийските ски на Олимпиадата в Пекин. Фойц изпревари с 10 стотни французина Йоан Кларе и с 16 стотни олимпийския шампион от Сочи 2014 Матиас Майер от Австрия.

Швейцарецът завоюва първото си олимпийско злато със забележително постижение - достигайки средна скорост от над 110 км/ч той направи най-бързото спускане в историята на олимпийските игри. Досега този рекорд беше притежание на французина Антоан Денерия от Торино 2006 - 109.1 км/ч. Постижението на Денерия беше подобрено и от Майер, но Фойц направи още по-добро спускане след него.

„Не мога да измисля нищо по-добро от това да летя към вкъщи със златен медал на врата“, каза развълнуваният швейцарец след края на състезанието. По думите му всички фактори са се оказали благоприятни за успеха му: “Времето беше перфектно, нямаше вятър и аз просто стоях перфектно на ските. Олимпийските игри са голямо нещо!”

Фойц прави прословутия "хеликоптер" на сънародника си Дидие Кюш.
Фойц прави прословутия "хеликоптер" на сънародника си Дидие Кюш.

Досега Фойц имаше сребърен медал в супер-гигантския слалом и бронзов от спускането на Олимпиадата в Пьонгчанг през 2018 г. Той е четирикратен действащ шампион на Световната купа по спускане и спечели световната титла в спускането през 2017 г. Фойц държи рекорда с общо 45 подиума в кариерата си на Световната купа в най-бързата дисциплина в алпийските ски.

Последните няколко седмици бяха повече от добри за 34-годишния скиор: роди се втората му дъщеря, спечели спускането на легендарната писта Щрайф в Китцбюел - най-престижния трофей от Световната купа, а вече е и олимпийски шампион.

Французинът Йоан Кларе (вляво) и австриецът Матиас Майер (вдясно) поздравяват олимпийския шампион в спускането Беат Фойц.
Французинът Йоан Кларе (вляво) и австриецът Матиас Майер (вдясно) поздравяват олимпийския шампион в спускането Беат Фойц.

Това е четвъртата олимпийска титла за Швейцария в мъжкото спускане. Първият златен медал беше спечелен от Бернхард Руси в Сапоро 1972, следва Пирмин Цюрбриген в Калгари 1988, а последният шампион преди Фойц е Дидие Дефаго във Ванкувър 2010. Любопитен факт е, че именно Руси и Дефаго са дизайнери на пистата за спускане в алпийския център в Янцин.

След като пресече финала, новият олимпийски шампион в спускането направи жест към друг легендарен спускач от Швейцария - Дидие Кюш. С характерно движение на крака Фойц подхвърли дясната си ска и я улови с ръка - трик на Кюш, известен като “хеликоптера”.

Сребърният медалист Йоан Кларе на 41 години пък стана най-възрастният медалист в историята, подобрявайки постижението на Боде Милър, който взе бронза в супер-гигантския слалом през 2014 г. Шампионът Беат Фойц ще бъде претендент за още един медал във вторник в супер-гигантския слалом.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG