Връзки за достъпност

Извънредни новини

НАТО обмисля изпращането на войски в Полша и Прибалтика, ако Русия остави частите си в Беларус


Адмирал Роб Бауер
Адмирал Роб Бауер

НАТО ще увеличи военното си присъствие в Полша, Литва, Латвия и Естония, ако Русия остави своите части в Беларус и след планираните там военни учения. Това коментира в понеделник председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер, цитиран от Ройтерс.

В момента Русия е разположила 30 хиляди войници в Беларус за участие в съвместни учения в допълнение към останалите десетки хиляди, които са по руско-украинската граница.

САЩ вече изпратиха 3 000 свои войници в Румъния и Полша, а Германия обмисля да увеличи контингента си в Литва. Възможно е да има допълнително разполагане на сили от страните от НАТО, казва Бауер.

"Разбира се, това много зависи от това дали руските войски ще останат в Беларус", добави той на пресконференция в Брюксел.

Русия казва, че не планира инвазия в Украйна, но би могла да предприеме неуточнени военни действия, ако не бъдат изпълнени свързаните със сигурността нейни искания, включително обещание, че НАТО никога няма да приеме Украйна - условие, което САЩ и 30-членният западен алианс определиха като неприемливо.

"Ако погледнете струпаните сили, Русия би могла да разполага с достатъчно войски за сериозна инвазия до края на този месец", каза Бауер. Той уточни, че НАТО не знае какви са руските намерения.

В момента около 100 000 руски войници са събрани близо до украинската граница. Западните държави смятат, че това е подготовка за нападение, докато руският президент Владимир Путин отрича да има такива планове. В същото време Кремъл настоява европейските държави и САЩ да дадат гаранции за сигурността в региона, включително и обещанието, че Киев никога няма да бъде приет в НАТО.

На този фон в понеделник започна нов кръг дипломатически разговори, които целят деескалация на напрежението. Президентът на Германия Еманюел Макрон е в Москва за среща с колегата си Владимир Путин, а германският канцлер Олаф Шолц пътува за САЩ. Там той ще се срещне с американския президент Джо Байдън.

Уроци по война: Учениците в Украйна се подготвят за най-лошото
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG