Връзки за достъпност

Извънредни новини

Специализираната прокуратура разследва организирана престъпна група по случая със "златните паспорти"


Български паспорт. Снимката е илюстративна.
Български паспорт. Снимката е илюстративна.

Специализираната прокуратура образува досъдебно производство за организирана престъпна група по случая със "златните паспорти", съобщи Медиапул. Това стана ясно във вторник след пресконференция на говорителя на обвинението Христо Кръстев.

Т. нар. златни паспорти представляват българско гражданство, предоставено на чужди инвеститори, вложили над два милиона лева. Разследването е по анонимен сигнал на депутат от ДПС.

Случаят се разследва от двама спецпрокурори и петима следователи и засяга всички случаи на раздадени златни паспорти в периода между 2015 и 2021 г.

Извършват се действия в Българската агенция по инвестиции, Министерството на правосъдието - дирекция "Българско гражданство", дирекция "Миграция" на МВР и Министерство на икономиката. Също така на ДАНС е възложено да провери произхода на средствата, които са инвестирани.

По думите на Кръстев случаят вече се разглежда много сериозно, тъй като засяга приемането на България в Шенгенското пространство, отпадането на американските визи и националната сигурност.

България е една от три държави в Европейския съюз, които са заплашени с наказателна процедура заради т.нар. златни паспорти. През последните близо три години е имало неколкократни опити за премахването им. Партията ДПС се противопоставя на това до декември миналата година, когато променя позицията си и се обява против практиката.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG