Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВСС не преназначи Лозан Панов във Върховния административен съд


Lozan Panov
Lozan Panov

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) не преназначи Лозан Панов като съдия във Върховния административен съд, както самият той поиска. В подкрепа на заявлението му гласуваха седем от членовете на колегията, а двама бяха против – Боян Магдалинчев и Драгомир Кояджиков.

Дебатът по подадената от Панов молба премина в размяна на реплики за оказване на влияние по дела, обвинения в отправяне на внушения, накърняване на независимостта на съдиите от ВАС и въпроси защо той не остане във Върховния касационен съд (ВКС) след края на мандата си, за да „бере плодовете на своето управление“.

Към момента Панов е председател на ВКС. Преди седмици той поиска от кадровиците на съдебната власт да го преназначат във Върховния административен съд, където беше преди да встъпи в настоящата си длъжност.

Заради създалата се ситуация в сряда се очаква да има извънредно заседание на Съдийската колегия, на което отново да бъде обсъдена молбата на Панов, съобщава специализираното издание lex.bg

Мандатът на Панов като председател на ВКС изтича на 10 февруари, когато новоизбраният шеф на съда Галина Захарова трябва официално да встъпи в длъжност.

До 2015 г. той беше съдия във Върховния административен съд. На президентските избори миналата есен Панов се кандидатира за държавен глава, но получи подкрепата на под 4% от избирателите. Панов беше изпреварен от председателя на “Възраждане” Костадин Костадинов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG