Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Засилване на общата ни сигурност". Висш дипломат от САЩ посети София 


Американската посланичка Херо Мустафа (вляво) и Дерек Шолей разговарят с министъра на отбраната Стефан Янев и неговия екип
Американската посланичка Херо Мустафа (вляво) и Дерек Шолей разговарят с министъра на отбраната Стефан Янев и неговия екип

Съветникът на Държавния департамент на САЩ Дерек Шолей посети във вторник София, за да се срещне с вицепремиера Асен Василев, военния министър Стефан Янев и външната министърка Теодора Генчовска, съобщиха от американското посолство.

Сред обсъдените по време на срещите му теми са били стратегическото надграждане на българо-американските отношения, “засилването на общата ни сигурност и просперитет, както и продължаването на нашето тясно трансатлантическо взаимодействие в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна”.

“Приветстваме амбициозния дневен ред на новото българско правителство и с готовност ще го подкрепим в справянето с пандемията от COVID-19, корупцията, климатичните промени, енергийната диверсификация и други ключови въпроси”, заяви Шолей, цитиран от посолството на САЩ в София.

„За нас е важно в този критичен момент да сме сигурни, че вървим в правилната посока чрез модернизация и изграждане на способности“, каза от своя страна министър Янев, цитиран от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО).

Пред Шолей той е акцентирал върху необходимостта от придобиване на нови бойни машини за Сухопътните войски като част от усилията на България за изграждане на тежка механизирана бригада.

По повод критичната ситуация на руско-украинската граница двамата са обсъдили възможните подходи в търсене на дипломатическо решение на конфликтните въпроси и деескалация на напрежението, както и възможностите за разработване на единна Черноморска стратегия.

Като сериозен проблем бяха посочени хибридните и кибер атаки, като от българска страна беше заявено, че се работи по изготвяне на национална киберстратегия, както и по изграждането на способности за киберзащита, допълниха от МО.

Междувременно Янев съобщи във вторник, че американски военни могат да се включат в българския батальон, който се очаква да се включи в учения на НАТО, демонстриращи "възпиращия потенциал" на алианса.

Посещението на съветника на Държавния департамент в българската столица е в продължение на двустранния Стратегически диалог между България и САЩ, чието начало беше сложено през януари 2020 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG