Връзки за достъпност

Извънредни новини

Американски военни може да се включат в българския батальон, каза Стефан Янев


Министърът на отбраната Стефан Янев на годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов (вляво), София, 8 февруари 2022
Министърът на отбраната Стефан Янев на годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов (вляво), София, 8 февруари 2022

Министърът на отбраната Стефан Янев каза, че случващото се около Украйна предизвиква негативни последици за сигурността на България. Той добави, че ще се обсъди присъединяване на американски военни към батальонната група, с която България планира да се включи в общите усилия на НАТО за "демонстрация на възпиращ потенциал" на напрежението в Украйна.

Това се случи във вторник на откриването на годишната конференция на началника на отбраната Емил Ефтимов. Темата, която ще засегне двудневният форум, засяга адаптирането на структурата на въоръжените сили, планирането, подготовката и използването им към изискванията на концепцията на НАТО за възпиране и отбрана в Евроатлантическата зона".

„Напрежението по границите с Украйна има негативни последици за българската национална сигурност“, каза Янев, цитиран от БНР. Той добави още, че всички решения за сигурността на страната се вземат от правителството, а не са наложени от НАТО. Янев уточни, че в съюзен формат решенията се взимат след консултации и с консенсус, като всяка една страна членка представя своята суверенна национална позиция.

Във връзка с батальонната група, Янев каза още, че през „лятото вероятно ще имаме комуникации по темата дали американски елементи, сили могат да участват в състава на българската батальонна бойна група." Той добави, че предстои среща на министрите на отбраната на НАТО през следващата седмица, след която ще могат да започнат военно-техническите разговори.

Напрежението в България по отношение на случващото се в Украйна се засили през декември, когато Русия поиска НАТО да гарантира, че ще спре разширяването си и ще се върне в границите си отпреди 1997 г. Малко след това външното министерство в Москва уточни, че това искане включва изтегляне на съюзническите войски и съоръжения от България и Румъния, които се присъединиха през 2004 г.

Това искане обаче категорично беше отхвърлено както от управляващите в София и Букурещ, така и от НАТО.

През януари Испания изпрати свои военни кораби към българското черноморие и също изяви готовност да прати изтребители. През април се очаква да пристигнат и два изтребителя F-35 на нидерландските военновъздушни сили.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG