Връзки за достъпност

Извънредни новини

Близо 60% от учениците се върнаха в клас за началото на втория срок 


Близо 408 000 или почти 60% от учениците в страната се върнаха в училище в първия ден на втория учебен срок, а останалите учат онлайн, съобщиха в сряда от образователното министерство.

През тази седмица навсякъде в страната децата от първи до четвърти клас са в клас. В някои области всички деца започнаха втория срок в училище, а в други някои випуски над пети клас учат от вкъщи заради усложнената епидемична ситуация. Само в две области - Стара Загора и Бургас, децата от пети до 12-и клас учат изцяло онлайн.

Според статистиката на министерството само 7662 ученици са влезли в класните стаи на 7 февруари без да бъдат тествани за коронавирус. Става въпрос за местата с ниско ниво на заболели от под 250 на 100 000 души.

Други 48 600 деца не са били изследвани, защото имат издадени зелени серификати за поставена вкасина, преболедуване на COVID-19, наличие на антитела или отрицателен ПСР тест. По данни на здравното министерство изцяло ваксинирани са 8,88% от гимназистите в страната, а близо 17% от учениците между 5 и 12 клас вече са се срещнали с коронавируса през шпоследните шест месеца.

Намаляват случаите на деца с позитивни тестове. Установените в началото на втория срок позитивни проби са 473 спрямо 787 при последното масово изследване преди междусрочната ваканция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG