Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Никога срещу съдиите". Галина Захарова официално оглави Върховния касационен съд 


Галина Захарова наследи поста начело на Върховния касационен съд от Лозан Панов.
Галина Захарова наследи поста начело на Върховния касационен съд от Лозан Панов.

Досегашната зам.-председателка и ръководителка на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова официално зае председателския пост в съда на мястото на Лозан Панов, чийто седемгодишен мандат изтече в сряда.

Захарова стана първата жена начело на ВКС в историята, след като единодушно беше номинирана от Общото събрание на съда през октомври миналата година. Впоследствие нито служебният правосъден министър Янаки Стоилов, нито членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) издигнаха друг кандидат за поста.

В края на процедурата някои от колегите на Захарова във ВКС публично изразиха опасения, че въпреки безупречната ѝ репутация, мнозинството от членове на ВСС все пак могат да не се съобразят с волята на съдиите и да не произведат избор.

До подобен развой се стигна в края на 2014 г., когато кандидатки за поста бяха двете тогавашни зам.-председателки на ВКС Павлина Панова и Таня Райковска. Нито една от двете обаче не събра необходимите за назначение гласове и в началото на 2015 г. мнозинството в съвета избра Лозан Панов, въпреки че Павлина Панова беше подкрепена от колегите си във ВКС.

Този път Пленумът на съдебния съвет обаче се вслуша във волята на върховните съдии и на 14 януари единодушно гласува за Галина Захарова.

“Колеги, председателят на съда е част от общността, неговото място е сред съдиите, при определени обстоятелства – пред съдиите, но никога срещу съдиите”, заяви тя по време на церемонията по встъпването си в длъжност в сряда в зала “Тържествена” на Съдебната палата в София.

Новата председателка на ВКС изрази надежда, че върховните съдии притежават мъдростта, за да си направят изводи от преживяното досега, както и, че са достатъчно смели да предприемат нови неща “за по-добро бъдеще”.

Накрая Захарова благодари за доверието на колегите си, а предшественикът ѝ Панов ѝ пожела успех. Той предстои да се върне като редови съдия във Върховния административен съд, където правораздаваше до 2015 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG