Връзки за достъпност

Извънредни новини

Върховните съдии номинираха Галина Захарова за председател на ВКС


Съдия Галина Захарова
Съдия Галина Захарова

Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) реши да предложи на Висшия съдебен съвет (ВСС) кандидатурата на зам.-председателката на съда Галина Захарова за наследник на настоящия му председател Лозан Панов. 7-годишният мандат на Панов изтича в началото на 2022 г. и процедурата за избор на следващия титуляр на поста вече е в ход.

Съдия Захарова става първата официално номинирана в конкурса. Тя е подкрепена единодушно с 83 гласа „за“ на заседание на Пленума на ВКС във вторник, на което не е гласувала единствено самата тя, съобщиха от пресофиса на съда.

Първоначалното предложение за издигане на кандидатурата ѝ е направено от съдиите от Търговската колегия на ВКС на 14 октомври. В мотивите към него се казва, че „правораздавателната дейност на съдия Захарова се отличава с отлична професионална подготовка, задълбоченост, принципност, безпристрастност, честност и силно проявено чувство за справедливост“.

Същия ден на заседание на Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС е взето единодушно решение номинацията на Захарова да бъде официално подкрепена.

„През над 30-годишния ѝ стаж като съдия Галина Захарова се е доказала като почтен и принципен магистрат, който се ползва с авторитет и уважение в юридическата общност“, се посочва в решението.

На 18 октомври и.ф. ръководителка на Гражданската колегия на ВКС Емануела Балевска е предложила на колегите си от колегията също да подкрепят кандидатурата на Захарова. Балевска призовава колегите си да не бъдат обременени от „обстоятелството, че до този момент жена не е оглавявала тази институция, нека не подчиняваме решенията си на лични пристрастия и дадем доверие на една диалогична, умна и, надявам се, креативна, с ясна визия за бъдещата работа и отговорности, дама“.

Преди Лозан Панов да оглави ВКС в началото на 2015 г. съдебният съвет проведе неуспешен конкурс за избор на титуляр на поста, в който единствени кандидати бяха две жени – тогавашните зам.-председателки на съда Павлина Панова и Таня Райковска. Никоя от двете обаче не успя да събере необходимия минимум от 17 гласа от членовете на ВСС, въпреки че Панова беше подкрепена от върховните съдии.

Така се стигна до нов конкурс, в който тогавашното мнозинство в съвета издигна за опонент на Панова именно Лозан Панов. Впоследствие той събра точно 17 гласа срещу едва 6 за нея.

Засега Галина Захарова е единственият претендент за поста на Панов. Номинации могат да се правят до 28 октомври. Следващата стъпка от процедурата е представяне на документи от кандидатите до 11 ноември, а до 6 януари 2022 г. ВСС ще приема въпроси и становища към тях. Изслушванията и гласуването е насрочено за 14 януари догодина.

На 10 февруари изтича 7-годишният мандат на Панов. Това означава, че президентът Румен Радев ще има по-малко от месец, за да подпише указ за назначаването на новия председател на ВКС или да върне избора му обратно на ВСС. Държавният глава има право да направи това само един път.

Съдия Захарова е възпитаник на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Минала е през всички нива на съдебната система като е заемала постовете на зам.-председател на районния съд, градския съд и апелативния съд в София.

От 2007 г. до 2011 г. е член на Висшия съдебен съвет, когато заедно с Капка Костова подават оставки заради непрозрачната кадрова политика на съвета. Повод за решението им става избора на Владимира Янева, близка семейна приятелка на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, за председателка на Софийския градски съд.

Галина Захарова правораздава във ВКС от 2013 г., а от 2017 г. е председател на Второ наказателно отделение. На 13 ноември 2018 г. е назначена от Съдийската колегия на ВСС за зам.-председател на ВКС и ръководител на Наказателната колегия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG