Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВСС откри процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд


Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно откри в четвъртък процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС).

Седмица по-рано съдебните кадровици приеха график за провеждането ѝ, според който номинации за наследник на Лозан Панов ще могат да се правят на четири поредни заседания на съвета – на 7, 14, 21 и 28 октомври.

Следващата стъпка от процедурата е представяне на документи от кандидатите до 11 ноември, а до 6 януари 2022 г. ВСС ще приема въпроси и становища към тях.

Изслушванията и гласуването е насрочено за 14 януари догодина. На 10 февруари изтича 7-годишният мандат на Панов. Това означава, че президентът Румен Радев ще има по-малко от месец, за да подпише указ за назначаването на новия председател на ВКС или да върне избора му обратно на ВСС. Държавният глава има право да направи тоа само един път.

Досега Радев се възползва от това свое правомощиедва пъти – при избора на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС) през 2017 г. и при избора на Иван Гешев за главен прокурор през 2019 г. И двата пъти мнозинството във ВСС обаче преодоля ветото му.

Процедурата по избор на наследник на Лозан Панов се провежда на фона на призив от съдии от ВКС останалите четирима техни представители в съвета да подадат оставки. През юни Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев напуснаха съвета. Така от членовете на Съдийската колегия, избрани от съдии, останаха само четирима души – Атанаска Дишева, Олга Керелска, Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова.

Още през юни Съюзът на съдиите в България призова целия състав на съвета да последва примера на Димитрова и Шекерджиев, но това не се случи. Преди десетина дни съдии от ВКС инициираха подписка, с която призоваха поне членовете на ВСС от съдийската квота да напуснат.

Според тях това би бил "решаващ акт за прекратяване на мандата на този Висш съдебен съвет, защото администриращ съдебната власт колективен орган, който не включва членове, излъчени от съдиите, е напълно лишен от легитимност и не може да продължи да функционира".

По неофициална информация на Свободна Европа Дишева, Керелска, Мавров и Пашкунова обаче не са единодушни по въпроса и едва ли ще се стигне до подаване на оставки от четиримата.

Лозан Панов пък обяви тази седмица, че няма да присъства на общото събрание на съдиите, които между 9 и 16 октомври трябва да изберат двама членове на ВСС на мястото на Димитрова и Шекерджиев. Единствените кандидати са Деян Денев от Окръжния съд във Варна и Марина Дойчинова от ВАС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG