Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма пица за крадците". Парламентът прие на първо четене бюджета за 2022 г.


Mинистърът на финансите Асен Василев, 10 февруари 2022
Mинистърът на финансите Асен Василев, 10 февруари 2022

Народното събрание прие на първо четене бюджета за 2022 г., с който според министъра на финансите Асен Василев ще се сложи край на политиката на бедност. След повече от 7 часа дебати в пленарната зала в четвъртък 129 депутати гласуваха "за", 97 бяха "против", а въздържали се нямаше.

В одобрената от кабинета финансова рамка е заложен дефицит от 5,9 млрд. лева или 4,1% от БВП. Очаква се поемане на нов дълг от 7,3 млрд. лева, с голяма част от които ще се покрият стари задължения.

От опозицията разкритикуваха проектобюджета, като Тома Биков от ГЕРБ прибягна до сравнението на бюджета с пица, използвано през 2009 г. от тогавашния финансов министър Симеон Дянков, за да обясни аргументите си.

"Това е голяма мазна кутия от пица, в която няма пица", каза Биков.

"Има пица за всички, няма пица за крадците", заяви в отговор Асен Василев.

Бившият министър на финансите Кирил Ананиев (ГЕРБ) също влезе в директен сблъсък с Асен Василев. Той разкритикува заложените по-високи инвестиции и по-експанзивна фискална политика, която предлага правителството.

По думите му предвиденият ръст на БВП е надценен и оптимистичен, а самият бюджет е "предизборен". Основа на спора между двамата стана философията на държавния бюджет - дали да се продължи с поддържаната вече няколко десетилетия политика на консервативна фискална дисциплина или да се заложи на умерени дефицити, които да се използват за инвестиции с цел икономически растеж.

"Валутният борд заложи като ценност консервативната фискална политика", посочи Ананиев. "Ние няма как да подкрепим този бюджет, който въплъщава погрешна философия, политика и техника на бюджетното планиране", каза още бившият финансов министър.

В отговор Асен Василев посочи, че правителството иска да се отдалечи именно от тази стара политика на ограничения и строга дисциплина. По думите му тя е била подходяща след тежката криза през 90-те години, но след влизането в ЕС, когато има излишъци, тя е остаряла.

"[Новият] бюджет иска да направи публичната и инвестиционната среда поне толкова добра, колкото е в Европа, а не да се примирим с факта, че сме бедни и ще си останем бедни завинаги", каза Василев.

Проектобюджетът за 2022 г. беше одобрен от Министерския съвет на 31 януари. Тогава премиерът Кирил Петков го определи като "бюджет на растежа".

По-рано в сряда депутатите обсъдиха и приеха на първо четене финансовите рамки на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване. Предстои текстовете да бъдат приети и на второ четене, след което според предвижданията на кабинета новият бюджет трябва да влезе в сила от април. Дотогава в сила ще бъде законът за бюджета за 2021 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG