Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Продължаваме промяната", БСП и ДПС са против провеждането на "Луковмарш"


Татяна Султанова изчете декларация против неонацисткото шествие от името на "Продължаваме Промяната".
Татяна Султанова изчете декларация против неонацисткото шествие от името на "Продължаваме Промяната".

Най-голямата парламентарна група на "Продължаваме промяната" (ПП) в управляващата коалиция категорично се противопостави срещу намеренията за провеждане на Луковмарш на 12 февруари в София. Това заяви в декларация от името на групата народният представител Татяна Султанова.

Малко след това срещу провеждането на неонацисткото шествие се обявиха и БСП и ДПС.

"Луковмарш" е вечерно шествие с участие на неонацисти от цяла Европа, провеждащо се в памет на генерал Христо Луков – един от лидерите на българските легионери от времето на Втората световна война. Организатор е Българския национален съюз “Еделвайс” (БНСЕ).

"Демократичното настояще и бъдеще на България изключва подобни прояви на ксенофобия и език на омразата. Провокациите към насилие, пропагандирането на расизъм, антисемитизъм, хомофобия, сексизъм - нямат място в българското общество", каза Султанова (ПП) от трибуната на Народното събрание в петък.

Тя допълни, че ПП осъждат всеки опит за провеждане на събития, които застрашават социалния мир. Заради това групата е против каквито и да било неонацистки и профашистки мероприятия на територията на България.

"Започна 15-та година от влизането на България в ЕС, а ние все още не сме се справили със срамните призраци от миналото. В нашето настояще и бъдеще няма място за подобни прояви", гласи декларацията.

Депутатът Александър Симов от БСП също се противопостави срещу провеждането на шествието от името на левицата.

"Не е нормално в 21 век в България да ставаме свидетели на подобни прояви", каза Симов и допълни, че един път завинаги трябва да бъде сложен край на това събитие.

Депутатът от ДПС Станислав Анастасов също осъди провеждането на събитието от трибуната на Народното събрание от името на цялата парламентарна група.

"ДПС от 30 години осъжда Луковмарш. От 30 години обаче ние сме сами, сами сме и на контрапротеста срещу Луковмарш, за съжаление", каза той. Анастасов призова вътрешния министър Бойко Рашков да използва ресурсите, с които разполага, за да не позволи провеждането на събитието.

Ежегодният парад "Луковмарш" е насрочен за 12 февруари. Намерението е за факелно шествие, което ще започне в 17:30 часа от пилоните пред НДК, ще премине по централни софийски улици и ще стигне до ул. “Тракия” 1, където е бил застрелян ген. Луков. Това съобщават от Българския национален съюз, които са организатори на събитието.

По традиция участниците в шествието дефилират под стилистиката на германския нацизъм – във военни униформи, с факли в ръка и под строй.

Столична община няколко пъти опитва да спре провеждането на шествието, но на два пъти съдът отменя заповеди от кмета Йорданка Фандъкова. През февруари 2020 г. прокуратурата поиска забрана на сдружението БНСЕ на основание, че разпалва "расова, етническа или религиозна вражда". Съдът обаче реши, че това не е доказано. В крайна сметка "Луковмарш" се провежда ежегодно през месец февруари.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG