Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Лъв в клетка". Макс Парът, който пребори рака и грабна олимпийското злато


Макс Парът
Макс Парът

Само преди 3 години лекарите му казват, че е болен от рак. Днес той е олимпийски шампион.

Името му е Макс Парът и в понеделник 27-годишният канадец грабна златото в дисциплината слоупстайл в сноуборда на Олимпиадата в Пекин. Той остави зад себе си китаеца Су Йиминг, на когото съдиите отсъдиха втори най-добър резултат, и своя канадски съотборник Марк Макморис, който взе бронза.

"Преди 3 години, точно на тази дата, лежах в болничното си легло, преминавах през 12 курса на химиотерапия", каза Парът след победата си. "Нямах вече никакви мускули, нямах енергия. На моменти ми се искаше да се откажа, защото беше толкова трудно да издържа дори само до следващата сутрин. Да съм тук 3 години по-късно, печелейки златото, е абсолютна лудост".

Макс Парът по време на финала в дисциплината слоупстайл в Пекин
Макс Парът по време на финала в дисциплината слоупстайл в Пекин

Историята на Парът започва в Квебек, близо до ски курорта Бромон. Семейството му има силни ски традиции - баща му се е състезавал в алпийските ски и е канадски шампион във водните ски. Първоначално Макс също започва да кара ски, но когато е на 9 години се влюбва в сноуборда - и оттогава не е слизал от него.

Той е само на 19, когато печели първия си голям медал - сребро от Зимните Х игри (Winter X Games) в Аспен, Колорадо. През годините следват десетки подиуми както в дисциплината слоупстайл, така и в биг еър-а.

През 2018 г. в Пьонгчанг Парът прави и дебюта си на Олимпийски игри, където за изненада на мнозина печели сребърния медал в слоупстайла - и започва да мечтае за олимпийското злато. Точно когато отправя поглед към следващите игри в Пекин обаче, идва диагнозата рак.

Само 10 месеца след като е завоювал сребърния си олимпийски медал, лекарите откриват, че канадецът страда от Ходжкинов лимфом - рядък, но в голяма степен лечим рак на лимфните възли и лимфната система.

"Имах много тежки моменти. Понякога се чувствах като лъв в клетка, защото не можех да правя това, което обичам най-много - сноуборда", разказва Парът пред Си Ен Ен.

"Това беше първият път в живота ми, когато ми се наложи да прибера дъската си в гаража. Сноубордът е всичко, което познавах, и затова ми беше адски трудно."

След 12 тежки курса на химиотерапия, през юли 2019 г. Парът обявява, че е успял да победи рака. И споделя, че битката с болестта му е дала изцяло нов поглед върху живота.

"Преди приемах живота за даденост. Вече не", признава Парът. "Всеки път, когато закопчая автоматите на сноуборда си, го оценявам толкова повече отпреди. Оценявам възможността да практикувам страстта си всеки ден."

Су Йиминг, Макс Парът и Марк Макморис на почетната стълбичка след награждаването
Су Йиминг, Макс Парът и Марк Макморис на почетната стълбичка след награждаването

Победата му на финала в понеделник обаче не мина без полемика. Няколко дни по-късно съдиите официално признаха, че не са отчели грешка на Парът, а социалните медии бяха заляти от коментари и спекулации.

В интервю за Евроспорт главният съдия Изток Суматик призна, че ако грешката не беше пропусната, резултатът на финала щеше да изглежда различно. Той обаче не отговори дали разликата щеше да е достатъчно голяма, за да има разместване в крайното класиране.

"Да, резултатът щеше да е друг. Но има толкова много фактори. Всичко, което мога да кажа в защита на Макс, е, че това негово спускане беше наистина невероятно. Беше велико."

XS
SM
MD
LG