Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да сме готови за всякакъв сценарий". София обмисля какво да прави, ако Русия спре газа за Европа


Министър-председателят Кирил Петков

Съветът по сигурността към Министерския съвет обсъди мерките, които България може да предприеме, ако Русия реши да наложи на Европа ограничения в областта на енергетиката.

Заседанието приключи късно вечерта в петък и се проведе при закрити врати. То беше свикано от премиера Кирил Петков заради продължаващата ескалация на напрежението между Русия и Украйна.

В съобщението на правителствената информационна служба не се посочва какви са били обсъжданите мерки. По-рано през деня премиерът Петков каза пред Би Би Си, че България може да ограничи износа на електроенергия. Той има предвид, че при евентуално прекъсване на доставките на газ за България, страната би имала нужда от повече електрическа енергия от обичайното.

В началото на декември 2021 г. Украйна и САЩ предупредиха, че Русия струпва над 100 хил. войници и тежка бойна техника близо до границата с Украйна. Оттогава страните от НАТО и ЕС предупреждават Русия с тежки санкции, ако тя нахлуе в съседната страна. Сред хипотезите за възможен отговор на Москва е тя да реагира с прекратяване на доставките на газ за Европа.

Близо 47% от доставките на газ в страните от ЕС идват от Русия. За България този процент е 99.

„Длъжни сме да сме готови за всякакви сценарии и да сме сигурни, че стратегията за национална сигурност е изпълнена по най-добрия начин“, е посочил премиерът по време на заседанието на Съвета по сигурността, предава превителствената информационна служба.

Кирил Петков е казал още, че България е и ще продължи да бъде лоялен и предсказуем член на НАТО.

Целта на правителството е да се изработи конкретен стратегически план, който България да следва в случай на разрастване на конфликта около Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG