Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВМРО вече има трима председатели. Каракачанов не е сред тях


Андрей Слабаков (вляво) и Ангел Джамбазки по време на извънредния конгрес на ВМРО в София, 12 февруари 2022 г.
Андрей Слабаков (вляво) и Ангел Джамбазки по време на извънредния конгрес на ВМРО в София, 12 февруари 2022 г.

Ангел Джамбазки, Александър Сиди и Искрен Веселинов са тримата нови председатели на ВМРО. Те бяха избрани по време на извънредния конгрес на организацията, проведен в събота в София.

Решението беше прието с единодушие от 303 делегати, без нито един глас "против" или "въздържал се".

Досегашният председател на ВМРО Красимир Каракачанов се оттегли от лидерското място на 2 февруари след четвърт век на поста. Той беше съобщил за решението си едновременно с предложението да го наследят трима души. Тримата, посочени от Каракачанов, бяха избрани в събота.

Ангел Джамбазки, който в момента изпълнява втори мандат като евродепутат, досега беше зам.-председател на ВМРО.

Искрен Веселинов, който също беше зам.-председател на Каракачанов, беше и председател на парламентарната група в 44-ото Народно събрание.

Александър Сиди е досегашен член на националното ръководство и беше депутат в 44-ия парламент.

През 2021 г. България проведе три парламентарни избора, в които ВМРО нито веднъж не успя да прескочи четири процентовия праг. Лошото представяне на формацията стана основание за оставката на Красимир Каракачанов, който беше министър на отбраната и вицепремиер в третото правителство на Бойко Борисов (2017-2021).

В събота делегатите на конгреса избраха за главен секретар досегашния организационен секретар и депутат в 44-ото Народно събрание Юлиан Ангелов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG