Връзки за достъпност

Извънредни новини

Испански изтребители тренират над София, Варна, Бургас и Безмер


Два германски самолета Юрофайтър. Снимката е от 2018 г.
Два германски самолета Юрофайтър. Снимката е от 2018 г.

Испански изтребители Юрофайтър летят от събота над четири български местности, за да опознаят местата за кацане, съобщи БНР, като се позова на Министерството на отбраната. Местата, над които се извършват полетите, са София, Варна, Бургас и летището „Безмер“.

В петък министерството съобщи, че четири изтребителя Юрофайтър вече са кацнали в авиобазата „Граф Игнатиево“. Те ще изпълняват задачи и по охрана на въздушното пространство на България и на НАТО до края на март. С тях в базата има и 130 военнослужещи от Испания.

Полетите се изпълняват съвместно с българските военновъздушни сили.

Пристигането на испанските изтребители е в рамките на обединените усилия на НАТО да укрепи източния фланг на алианса в момент, в който има опасения от възможна война в Украйна.

В края на седмицата началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов каза пред БНТ, че наличните българските мигове могат да охраняват въздушното пространство на страната, но "с определени затруднения".

Към трудностите се добавя и това, че доставката на поръчаните от България 8 самолета F-16 ще се забави. По думите на президента Румен Радев това забавяне може да доведе "до загуба на въздушен суверенитет".

В събота посолството на САЩ в България съобщи, че забавянето на доставките се дължи на причини, свързани с пандемията от COVID-19.

Премиерът Кирил Петков очаква това забавяне да е с две години.

През април и май в България се очаква пристигането на два изтребителя F-35 от 5-то поколение от Нидерландия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG