Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доставката на F-16 се бави заради пандемията, твърди посолството на САЩ


Изтребител F-16 се приземява в американска въздушна база в Южна Корея, 20 март 2018 г.
Изтребител F-16 се приземява в американска въздушна база в Южна Корея, 20 март 2018 г.

Доставката на изтребителите F-16 за България ще се забави заради проблеми, причинени от пандемията от COVID-19, става ясно от съобщение на посолството на САЩ в София.

В писмо до медиите институцията твърди, че има забавяне в "програмата по производството на F-16", което се дължи на "прекъсвания във веригата на доставки, причинени от пандемията".

"Това неблагоприятно забавяне ще се отрази на всички държави, които в момента участват в тази програма", пише още в съобщението на посолството.

България очаква доставката на осем изтребителя F-16 Block 70. Сделката беше одобрена от Народното събрание през лятото на 2019 г. с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Тогава те отхвърлиха ветото на президента Румен Радев, оспорващ високата цена на изтребителите и липсата на национален консенсус за покупката.

Първоначалната информация за забавянето на доставката на изтребителите дойде във вторник от министъра на отбраната Стефан Янев, който ден по-късно се срещна и лично с представители на компанията производител.

В четвъртък президентът Румен Радев потвърди предстоящото закъснение и го определи като "изключително тревожно" за българските въоръжени сили. Той добави, че вследствие на забавянето е възможно България да не може да охранява сама своето въздушно пространство, "което е въздушно пространство на НАТО".

В интервю за Нова телевизия в събота премиерът Петков допусна, че доставката на изтребителите може да се забави "с две години".

"Съединените щати остават ангажирани в подкрепата си за модернизацията на въоръжените сили на България", се казва още в съобщението на американското посолство от събота.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG