Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вината не е нейна". Как 15-годишна шампионка се озова в центъра на допинг скандал


Фигуристката Камила Валиева
Фигуристката Камила Валиева

Руската състезателка по фигурно пързаляне Камила Валиева се подготвя за индивидуалното състезание на Олимпиадата, без да е ясно дали ще може да участва в надпреварата, предадоха световните агенции.

Валиева има положителна допинг проба от участие в предишно състезание, но тя е открита след като Олимпиадата в Пекин вече е започнала. Решението на спортните власти дали при това положение да й позволят да се яви на леда в Пекин ще бъде взето в понеделник - ден преди насроченото състезание.

"Вината не е нейна"

В неделя 15-годишната Валиева проведе обичайната си тренировка в Пекин.

Младата възраст на състезателката доведе до решение на Световната антидопингова агенция (WADA) да разследва възрастните, с които Валиева работи. Причина за това е недоверието, че 15-годишен тийнейджър би могъл сам да се снабди със забранено вещество и да го използва на свой риск.

"Вината не е нейна", казва пред Би Би Си двукратната олимпийска шампионка по фигурно пързаляне Катарина Вит.

Времето, в което е направено откритието за положителна допинг проба, подозренията към треньорите и много други фактори доведоха до бурни протести руските спортни власти.

Русия е в центъра на няколко допинг скандала, които доведоха дотам, че на руските състезатели беше отнето правото да се състезават под националния си флаг. На Олимпиадата в Пекин те се явиха под знамето на РОК - Руския олимпийски комитет.

Как се развиха събитията с Валиева

Пробата на Валиева е взета още на 25 декември 2021 г., когато състезателката участва в Руския шампионат по фигурно пързаляне в Санкт Петербург. Тя е изпратена в лабораторията на WADA в Стокхолм, Швеция.

Резултат от пробата не е обявяван и през януари 2022 г. Валиева се явява на Европейското първенство в Талин, Естония, където печели златен медал. Тя дава проби и там. Пробите са негативни.

На 4 февруари започва Олимпиадата в Пекин, където всички предричат златен медал за Валиева. Тя е първата фигуристка, изпълнила четворен скок (салхов). В съчетанието й присъства също и двукратно изпълнение на четворен толуп.

На 7 февруари лабораторията в Швеция докладва за откриването на положителна проба на Валиева, взета 6 седмици по-рано, по време на състезанието в Санкт Петербург. Закъснението е обяснено с наплив на тестове за COVID-19 за обработване.

Веществото, открито в организма на Валиева, е trimetazidine, който се използва за превенция на сърдечни проблеми. Той е в списъка на забранените за състезатели вещества заради свойството му да повишава физическата ефективност на организма.

На 8 февруари Валиева е уведомена за резултата и Руската антидопингова агенция й налага забрана за участие на Олимпиадата. След като Валиева обжалва, забраната е свалена. Руският отбор по фигурно пързаляне печели първото място в отборното класиране, но връчването на медалите е отложено.

На 10 февруари информацията за положителната проба изтича по медиите. Така става ясно, че в разгара на Олимпиадата ще трябва да се вземат две тежки решения, а не едно - първото е дали Валиева ще получи правото на участие в индивидуалното първенство, а второто е дали ще й бъде отнет златният медал, присъден на руските състезатели в отборното касиране.

Това решение ще бъде оповестено в понеделник от Спортния арбитражен съд.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG