Връзки за достъпност

Извънредни новини

Канада разпръсна "Конвоя на свободата". Протестите минаха през Париж и Хага, следва Брюксел


Канадската полиция на моста Амбасадор, 13 февруари 2022 г.
Канадската полиция на моста Амбасадор, 13 февруари 2022 г.

Канадската полиция разпръсна със сила протеста срещу сертификатите за ваксина срещу COVID-19, предадоха информационните агенции. Демонстрацията беше продължила 6 дни, блокирайки достъпа до мост, който свързва Канада и САЩ.

В момента на моста Амбасадор вече няма хора, но преминаването по него все още не е възможно.

Действията на полицията идват след съдебна заповед от петък за прекратяване на протеста, но въпреки това участниците продължиха окупацията на мястото.

В съобщение на полицията от неделя се казва, че са извършени "няколко ареста" и че са били иззети моторни превозни средства.

Най-известните участници в тези протести са шофьорите на камиони, които се определиха като "Конвой на свободата". По-късно това име беше взето и от всички останали протестиращи. Преди две седмици те блокираха с различни превозни средства центъра на Отава. После се насочиха към окупирането на моста Амбасадор.

"Конвой на свободата" или "миниатюрно малцинство". Кой блокира Отава
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Те негодуват срещу мерките, насочени към овладяването на пандемията от COVID-19, твърдят, че тези мерки ограничават конституционното им право на свобода и настояват да отпаднат ваксинационните паспорти. Според протестиращите сертификатите нарушават правото им да не се ваксинират.

Мостът Амбасадор свързва американския град Детройт с канадския Уиндзор. Това е най-натовареният сухоземен коридор между двете държави. Той е мapшpyт зa дocтaвĸa нa aвтoмoбили и ceлcĸocтoпaнcĸи пpoдyĸти в Дeтpoйт. Производители като Форд, Тойота и Дженерал Мотърс преди дни обявиха, че намаляват производството си в Канада заради блокадата.

Докато траеха протестите, някои райони на Канада смекчиха мерките за овладяване на COVID-19.

Протестът в Канада насърчи аналогични прояви във Франция, Нидерландия и Нова Зеландия. В събота Париж беше блокиран от стотици превозни средства. Хора, дошли от цялата страна, протестираха срещу изискването за сеертификат при влизане в заведения и обществени сгради. Полицията използва сълзотворен газ и арестува десетки участници.

Подобни сцени се наблюдаваха и в Хага.

Сега протестиращите са се насочили към Брюксел, пише Би Би Си. Властите в града предварително забраниха проявата, насрочена за понеделник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG