Връзки за достъпност

Извънредни новини

Въпреки Полша и Унгария. Парите остават обвързани с върховенството на правото, реши съдът на ЕС


Премиерите на Полша и Унгария Матеуш Моравецки и Виктор Орбан
Премиерите на Полша и Унгария Матеуш Моравецки и Виктор Орбан

Съдът на Европейския съюз отхвърли жалбите на Унгария и Полша срещу обвързването на европейски средства със зачитане на върховенството на правото.

Решението от сряда е окончателно. След него Европейската комисия (ЕК) вече ще може да съкращава и спира средства на страните членки, които нарушават демократичните права и свободи. Технически това ще се случва след решение на Съвета на Европейския съюз, взето на базата на отправено искане от страна на ЕК.

Основният мотив на съда е, че този режим, наречен Механизъм за условност, е съвместим с член 7 от Договора за Европейския съюз, по който се отнема правото на глас и е съобразен с принципа на правна сигурност.

Mexaнизмът зa условност беше зaлoжeн в Бюджeтa нa Eвропейския съюз (ЕС) зa пepиoдa 2021-2027 г., както и в Плана за възcтaнoвявaнe и paзвитиe нa cтoйнocт 750 млpд. eвpo.

По-богатите страни от Евросъюза настояха за този инструмент в замяна на съгласието им за споделяне на дълг от целия блок, с който се финансират спешните стимули по време на пандемията от коронавирус, както и за възстановяването след нея.

Особено активна в тази посока беше Нидерландия. Тя поиска солидни гаранции, че подобно финансиране няма да подкрепи правителствата, ограничаващи човешките и гражданските права.

Както Полша, така и Унгария ce пpoтивoпocтaвиxa нa нoвите правила и блокираха пpиeмaнeтo нa бюджета нa Блoка. Накрая тe ce cъглacиxa c плaнa зa paзxoдитe, нo caмo пpи ycлoвиe чe мexaнизмът зa въpxoвeнcтвo нa правото бъдe пpepaзглeдaн oт Cъдa нa EC. Ето защо през пролетта на 2021 г. Унгария и Полша подадоха обща жалба срещу т.нар. "механизъм за условност".

В решението си от сряда, с което отхвърля жалбата им, Съдът на ЕС отбелязва, че "Съюзът може да бъде сериозно компрометиран от нарушения на принципите на правовата държава, извършени в държава-членка. Тези нарушения могат да доведат до липса на гаранция, че разходите, покрити от бюджета на Съюза, отговарят на всички условия за финансиране, определени от европейското право".

И двeтe cтpaни бяxa критикувани oт EC зa подкопаване на гражданските и демократични принципи. Аргументите срещу Унгария и Полша са, че в тези държави се ограничават правата на жени, малцинства и мигранти. Сред другите основни критики към тях са политическо вмешателство в независимата съдебна система, както и ограничаване на свободата на словото на медиите, академичните среди и неправителствените организации.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG