Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ще има ли престъпници на полицейския протест? Кабинетът каза “да”, после се опроверга


Бойко Рашков
Бойко Рашков

Има данни, че криминално проявени лица се готвят да участват в насрочения за уикенда полицейски протест. Това съобщи в сряда говорителката на правителството Лена Бориславова пред журналисти. Малко по-късно същия ден вътрешният министър Бойко Рашков съобщи, че е “станала грешка” и провокации на полицейския протест не се очакват.

Всичко започна в сряда около обяд, когато след заседание на Минисетрския съвет, говорителката на кабинета Лена Бориславова даде брифинг за журналисти. По думите ѝ министърът на вътрешните работи е докладвал пред правителството, че лица от криминалния контингент се готвят да участват в подготвяните за събота протести на синдикатите в МВР и пожарната. Бориславова съобщи, че част от тези лица са добре познати на МВР като купувачи на гласове.

Протестите на полицаи и пожарникари са с искане за 20% увеличение на заплатите в сектора.

Според Бориславова въпреки, че правителството вече е влязло в диалог с протестиращите, представители на криминалния контингент съдействат за разрастването на предстоящите демонстрации. Говорителката на правителството коментира, че в тази организация се е включило и “поне едно от лицата от списъка на премиера Кирил Петков”.

Бориславова има предвид списъка от 19 души, които министър-председателят предаде на прокуратурата. Той се състои от известни личности, за които според премиера има публични съмнения за участие в корупционни схеми.

"Поне за едно от лицата, които са на списъка от 19 човека, които разпространи премиерът и предостави на прокуратурата, също има данни, че съдейства за организирането на по-масови протести, въпреки течащия диалог с правителството и работата по отразяване на тези [полицейските] искания”, каза Бориславова.

На казаното от правителствената говорителка реагираха от синдиката “Огнеборец”. Оттам посочиха, че не разполагат с подобна информация. Председателят на синдиката Венцислав Станков увери, че на самия протест ще има мерки за контрол.

Малко по-късно през деня вътрешният министър Бойко Рашков опроверга информацията. Той обясни, че е “станало объркване”. По думите му на протеста на синдикатите в МВР в събота не се очакват провокации. Подозрения за такива има за друг протест, който ще се проведе в сряда, каза Рашков.

За сряда е насрочена демонстрация на партия “Възраждане”. Тя е обявена като протест срещу зеления сертификат и ценовия шок.

“Нямаме никакви опасения, че на протеста, който се планира от синдиката на МВР, ще има действия, които ще застрашат обществения ред. Това е изключено. Станала е грешка. Грешки и лапсуси стават”, коментира вътрешният министър.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG