Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петков даде на прокуратурата списък с 19 души, а тя ще иска данни за тях от МВР. Борисов и Пеевски са вътре


Премиерът Кирил Петков излиза от Върховната касационна прокуратура
Премиерът Кирил Петков излиза от Върховната касационна прокуратура

Премиерът Кирил Петков занесе в сряда на прокуратурата списък с 19 имена на известни личности, за които според него има публични съмнения за участието им в корупционни и други престъпни схеми. Сред посочените в него са двама политици - бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от ДПС, санкциониран от САЩ за корупция, Делян Пеевски.

От държавното обвинение съобщиха след разпита ми, че министър-председателят е предоставил само "медийни публикации". Затова ще изискат от МВР и останалите служби за сигурност в изпълнителната власт "пълна информация за лицата" и дали те са били обект на някакви разработки и разследвания.

Кирил Петков беше призован във Върховната касационна прокуратура (ВКП) заедно с началничката на кабинета си Лена Бориславова по инициатива на главния прокурор Иван Гешев. Той също е дал обяснения за разговора си с премиера в петък, на който той го е попитал за действията на държавното обвинение спрямо някои от лицата във въпросния списък.

Публична информация и известни имена

"Това са имена, които са публична информация, имена, които знаете добре", посочи Петков пред медиите на влизане във ВКП в сряда с уточнението, че списъкът му не съдържа фирми, а само личности.

Сред тях са бившият шеф на столичното следствие и основен герой в случая "Осемте джуджета" Петьо Петров-Еврото, издирваният от България Христофорос Аманатидис-Таки, свързваният с бившата силова групировка СИК Младен Михалев-Маджо, Румен Гайтански-Вълка и други.

По думите на премиера "една прокуратура трябва сама да направи това домашно и сама да се сезира", но "ако имат нужда от помощ, аз съм тук". Петков все пак определи призоваването си като "излишен пиар".

След края на разпита си Петков потвърди пред медиите, че е предал въпросния списък на двамата прокурори от ВКП, които са му задавали въпроси. Добави и, че е посочил пред тях, че "нито българското общество, нито българското правителство е доволно от резултатите, които прокуратурата е постигнала до този момент".

Петков очаква активизиране на прокуратурата

Затова премиерът изрази надежда, че предоставените от него публични данни ще помогнат на държавното обвинение да "фокусира" разследванията си, "за да сме сигурни, че няма човек в България над закона".

"Много се надяваме всички ние, че сега, когато министър-председателят внесе данни, които всички ние ги знаем, прокуратурата ще даде още повече от себе си да види дали има извършени престъпления", обобщи Петков.

Попитан как очаква да разбере дали разследващите са започнали да работят по-ефективно, той посочи, че уважава разделението на властите и не може да им поставя срокове.

"Обществото очаква справедливост, очаква прокуратурата да си върши работата и всички ние имаме големи въпросителни дали това се е случвало до този момент и дали главният прокурор е правил всичко в неговите правомощия да се достигне до това ниво на справедливост, което всички ние очакваме", каза още премиерът, подчертавайки: "Не ни е страх от никой."

Кирил Петков показа пред медиите материалите, които занесе на ВКС
Кирил Петков показа пред медиите материалите, които занесе на ВКС

След Петков, в прокуратурата се появи и началничката на кабинета му Лена Бориславова, която изрази надежда, че "институциите настина ще започнат да си взаимодействат, за да се борим с несправедливостта, която резултира от тези високи нива на корупция".

"Същият не е изнесъл други данни"

Малко след разпитите на двамата от пресцентъра на прокуратурата потвърдиха, че министър-председателят е предоставил на ВКП "медийни публикации, свързани с 19 лица, за които твърди, че вероятно са извършили криминални и икономически престъпления".

"Същият не е изнесъл други данни, предоставени му от органите на изпълнителната власт, които служебно следва да упражняват законово установените им задължения по разкриване на престъпления, за което да уведомят прокуратурата", подчертават от държавното обвинение.

По тази причина ВКП ще изиска от "МВР и от другите правоохранителни органи и служби за сигурност, част от изпълнителната власт, пълна информация за лицата, както и за това дали и какви действия са предприели съгласно законовите им правомощия".

"Прокуратурата адмирира изразеното желание от страна на министър-председателя Кирил Петков за взаимодействие между съдебна и изпълнителна власт, в частност МВР, с цел борба с престъпността и повече справедливост, каквито са очакванията на българското общество", завършва съобщението на разследващите.

Как се стигна до разпитите

Кирил Петков и Лена Бориславова бяха привикан във ВКП по настояване на самия главен прокурор Иван Гешев, който се срещна по своя инициатива с тях в Министерския съвет в петък.

В понеделник държавното обвинение съобщи, че по време на разговора им Петков е споменал "имена и прякори на лица, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната" и затова е призован с Бориславова да предоставят "пълен списък" с тези хора.

Междувременно антикорупционната комисия пък привика на разпит Надежда Йорданова, за да ѝ предостави информацията, с която разполага, за извършени от Гешев нарушения.

Правосъдната министърка обаче отказа да се яви и заяви, че скоро ще поиска от ВСС остраняването на главния прокурор, след като преди ден Конституционният съд постанови, че тя има такова право.

От ДПС пък обявиха в сряда, че ще поискат от главния прокурор Йорданова да бъде привикна и на разпит в прокуратурата заради нейно изказване, че кантори, свързани с движението, имат общо с процедури по издаването на т.нар. "златни паспорти".

На този фон в момента тече общественото обсъждане на промените в Закона за съдебната власт, предложени от управляващите с цел да закрият специализираните съдилища и прокуратури. Реформа, срещу която нееднократно се обявиха през последните месеци ръководството на държавното обвинение, ДПС и ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG