Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министърът на правосъдието ще поиска оставката на Гешев „възможно най-скоро“


Министърът на правосъдието Надежда Йорданова и главния прокурор Иван Гешев
Министърът на правосъдието Надежда Йорданова и главния прокурор Иван Гешев

Министърът на правосъдието може да иска предсрочно освобождаване на главния прокурор от поста му. Това реши единодушно Конституционният съд (КС).

Във вторник от КС разпространиха само решението, без да публикуват мотивите към него. Според конституционните съдии основният закон дава право на министъра на правосъдието да прави предложение до Висшия съдебен съвет (ВСС) за предсрочно освобождаване от длъжност на т.нар. трима големи в съдебната власт. Това са главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища.

Причината за предложение за предсрочно освобождаване може да бъде "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт”.

Решението е от ключово значение, тъй като още с встъпването си в длъжност новото управление на “Продължаваме промяната”, “Демократична България”, “Има такъв народ” и БСП декларира, че иска отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор. Оставката на Гешев поискаха както групите на управляващите в парламента, така и премиерът Кирил Петков (ПП), така и правосъдният министър Надежда Йорданова (ДБ).

"Да се приключи с това управление на прокуратурата"

Малко след публикуване на решението правосъдният министър Надежда Йорданова обяви, че ще поиска "възможно най-скоро" отстраняването на на Иван Гешев пред Висшия съдебен съвет.

“Конституционният съд единодушно даде зелена светлина на министъра на правосъдието да поиска предсрочното освобождаване на главния прокурор. Това отваря възможността да внеса във Висшия съдебен съвет искане да се приключи с това управление на прокуратурата", коментира Йорданова.

В същото време в интервю за БТА главният прокурор Иван Гешев коментира, че целта “на всичко това е персонална”.

"Целта на всичко това не е принципна и не касае т.нар. реформа, а целта е персонална, касае личността на главния прокурор и се надявам да не е някаква лична политическа вендета", коментира Гешев в интервю за БТА. В отговор на въпрос кой би могъл да стои зад тази вендета, той отговори: "Мисля, че това трябва да е ясно на всички български граждани, които четат различни публикации".

Как се стигна до решението на КС

До решението на Конституционния съд от вторник се стигна половин година след като служебният кабинет, назначен от Румен Радев, изпрати искане за задължително тълкуване на основния закон.

През август 2021 г. служебният правосъден министър Янаки Стоилов (сега конституционен съдия) настоя за тълкуване на разпоредбата от конституцията, в която се казва, че министърът на правосъдието “може да прави предложения за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи”.

Въпросът, на който вече е отговорено утвърдително, беше дали това означава, че министърът на правосъдието може да прави предложения за предсрочно освобождаване от длъжност и на председателите на върховните съдилища и на главния прокурор.

Питането си Стоилов написа, след като в края на юли миналата година Мнозинството в Пленума на ВСС отказа да се произнесе по същество по предложението на Стоилов за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев заради накърняване на престижа на съдебната власт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG