Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата иска от Кирил Петков "пълен списък" на ненаказаните престъпници. Премиерът ще "помогне" с публична информация


Министър-председателят Кирил Петков отговори на прокуратурата на извънреден брифинг в Министерския съвет.
Министър-председателят Кирил Петков отговори на прокуратурата на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Прокуратурата ще призове премиера Кирил Петков и началника на кабинета му Лена Бориславова. Това се разбира от съобщение на държавното обвинение в понеделник.

По време на разпита прокуратурата ще иска да разбере от премиера и шефката на кабинета му какво знаят за извършени престъпления в страната, които не са разследвани до момента. Държавното обвинение ще изиска от тях "списък с лица", вършили престъпления, както и доказателства за това.

Повод за обявения като предстоящ разпита е срещата между Петков и Бориславова от една страна и главния прокурор Иван Гешев от друга от петък. От държавното обвинение съобщават, че по време на разговора тогава министър-председателят е "посочил имена и прякори на лица, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната и спрямо които не са предприети необходимите действия за търсене на наказателна отговорност“.

Затова Петков и Бориславова, която също е присъствала на срещата, ще бъдат извикани в прокуратурата, за да предоставят "пълен списък" на споменатите. След това държавното обвинение ще провери данните, става ясно от съобщението.

Веднага след оповестяването на съобщението на брифинг на Министерския съвет премиерът Петков каза, че ще "помогне" на прокуратурата със "списък" с публична информация за хора и теми "важни за обществото", по които работата на държавното обвинение не трябва да остава във въздуха.

Петков настоява публично да стане ясно какви са действията на прокуратурата по казуса с "кюлчетата от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов и Мата Хари", както и дали след санкциите по акта "Магнитски" в България има допълнителни разследвания срещу Делян Пеевски, Васил Божков, Александър Манолев и Илко Желязков.

Премиерът попита и какво е направила прокуратурата по скандалите "Барселонагейт", в който отново се замесва името на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов; "Осемте джуджета", връзката между отпуснат от Българската банка за развитие заем и факта, че Депян Пеевски е бил акционер в "Булгартабак"; парите от "Автомагистрали" и връзката им с ГЕРБ, каквато беше очертана от вътрешния министър Бойко Рашков.

По време на брифинга шефът на кабинета на Петков Лена Бориславова каза, че вече е получила призовка да се яви във Върховната касационна прокуратура, като разпитът е насрочен за сряда от 15 часа. Призовка е имало и за премиера, но на призовкаря е било съобщено по телефона да се прибере и да не връчва документа на Петков, докато дава пресконференция.

Откъде започна всичко

Разговорът в края на миналата седмица между премиера и главния прокурор, от който започна размяната на реплики, прераснал в призовка за Петков и шефката на кабинета му, беше по инициатива на Иван Гешев. Той е поискал да обсъди планираното от управляващите закриване на специализираните съд и прокуратура. След срещата стана ясно, че Петков не е променил мнението си и е защитил промените в Закона за съдебната власт, които бяха публикувани за обществено обсъждане. Именно с тях се предвижда ликвидиране на спецправосъдието.

По време на разговора обаче министър-председателят е попитал главния прокурор защо не се предприемат действия срещу хора, които според него са в "основата на икономическата и криминалната престъпност в България".

Според съобщението на прокуратурата от понеделник Гешев е отговорил, че разследванията се водят основно от МВР. След това обаче главният прокурор е сезирал свой заместник за казаното от Петков.

В съобщението на държавното обвинение се разяснява, че главният прокурор е действал, защото е имал законовото задължение да информира прокуратурата, ако разполага с данни за престъпление. "Съгласно разпоредбата на НПК гражданите и длъжностните лица имат задължение, когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, незабавно да уведомят орган на досъдебното производство и да предприемат необходимите мерки за запазване на обстановката и данните за престъплението", се казва в текста.

От Петков и шефката на кабинета му ще бъде поискан "пълен списък с лицата, посочени в хода на работната среща, както и данните, респективно доказателствата, за евентуално извършени от същите лица престъпления или нарушения".

Междувременно Антикорупционната комисия в понеделник покани правосъдната министърка Надежда Йорданова да се яви във вторник и да разкаже за сигналите срещу главния прокурор Иван Гешев.

Миналата седмица КПКОНПИ съобщи, че започва проверка по сигнали за злоупотреби срещу главния прокурор, за които Йорданова съобщи, че е получила в Министерството на правосъдието. Антикорупционната комисия поиска заверени копия от тях и друга налична информация в Министерството на правосъдието. В понеделник от комисията съобщиха, че не са получили нищо и затова са поканили министъра.

По-късно с писмо министърът на правосъдието отказа да се яви в комисията. Йорданова аргументира решението си с това, че "не е налице законно-обоснована причина за това", съобщиха от пресцентъра на ведомството.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG