Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата пита САЩ за причините за санкциите, наложени на Пеевски, Божков и Желязков


Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков
Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков

Върховната касационна прокуратура (ВКП) е поискала от Държавния департамент на САЩ повече информация за санкциите, наложени по закона „Магнитски“. Искането е изпратено през правосъдното министерство и министерството на външните работи, съобщи БТА, позовавайки се на източници от държавното обвинение.

Става въпрос за санкции, наложени на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, бизнесмена Васил Божков и подалия оставка заместник-председател на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства Илко Желязков.

Преди две седмици прокуратурата се самосезира по доклада на американското финансово министерство, с който бяха наложени санкциите. Тогава говорителката на главния прокурор Сийка Милева каза, че „по отношение на лицето Пеевски през годините от страна на прокуратурата са били извършвани редица проверки“ и „предстои същите да бъдат анализирани“.

Освен физическите лица, сред които бяха още бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев, бившият председател на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и бившият главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Красимир Томов, санкционирани бяха и 97 фирми, които са собственост или са свързани с Божков и Пеевски.

Малко по-късно този списък беше разширен от Министерството на финансите. Сред лицата попаднаха майката на Пеевски Ирена Кръстева и бивши сътрудници на Божков като Цветомир, Боян и Стефан Найденови и Александър Тумпаров.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG