Връзки за достъпност

Извънредни новини

Санкционираният от САЩ Илко Желязков е подал оставка от бюрото за контрол на СРС


Илко Желязков
Илко Желязков

Заместник-председателят на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства Илко Желязков е депозирал молба да бъде освободен от поста си по собствено желание. За това потвърдиха от пресцентъра на Народното събрание пред Свободна Европа.

Илко Желязков е един от тримата санкционирани от САЩ по закона "Магнитски". На 2 юни САЩ съобщиха, че Желязков, Делян Пеевски и Васил Божков влизат в черния списък на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към министерството на финансите на САЩ.

Санкциите по американския закон „Магнитски“ предвиждат блокиране на активите на наказаните в американски банки и под контрола на американски лица. Мерките засягат възможността на санкционираните да развиват бизнес на западните пазари.

Санкциите на САЩ: какви са, срещу кого са и какво следва?
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:10 0:00

Молбата за напускане на Илко Желязков е подадена на 14 юни.

Желязков е санкциониран от САЩ като приближен на бившия депутат от ДПС и медиен бизнесмен Делян Пеевски. Той е смятан за "подставено лице" на Пеевски в схема за подкупи и търговия с влияние.

„Пеевски използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна“, пояснява съобщение на американските власти относно причините за налагането на санкциите.

Желязков беше излъчен от ДПС и избран от парламента с гласовете на ГЕРБ за поста на заместник-председател на Бюрото за контрол на СРС.

Кариерата на Желязков минава през специалните служби на държавата – ДАНС и ДАТО. Според публикация на вестник “Капитал” Желязков е известен като “лейтенантът на Пеевски” в енергетиката.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG