Връзки за достъпност

Извънредни новини

Между 30 и 40% от парите за "Хемус" са се връщали в ГЕРБ, твърди Бойко Рашков


Вътрешният министър Бойко Рашков на излизане от разпита в Софийска градска прокуратура.
Вътрешният министър Бойко Рашков на излизане от разпита в Софийска градска прокуратура.

Между 30% и 40% от парите, отпускани за строителството на магистрала "Хемус", са се "връщали" в ГЕРБ. Това каза във вторник вътрешният министър Бойко Рашков, след като беше разпитан в прокуратурата.

Той беше извикан в държавното обвинение след като в интервю за БНР каза, че “няма съмнение” къде са отишли средствата.

След разпита си министърът коментира пред журналисти, че е заявил без никакво притеснение, че парите от строителството са се връщали в партията на Бойко Борисов. "Между 30 и 40% са се насочвали към една политическа партия, прокуратурата поиска да я кажа. Това е политическата партия ГЕРБ", каза Рашков.

Час по-късно от партията на Борисов заявиха в официална позиция до медиите, че ще дадат вътрешния министър на съд, където той ще трябва да докаже думите си. В ГЕРБ смятат още, че твърденията на Рашков са опит да се отклони общественото внимание от проблемите на деня.

В официална позиция на Софийска градска прокуратура (СГП) пък се казва, че в качеството си на свидетел Рашков не е посочил никаква конкретика. "Свидетелят Бойко Рашков определи изказванията си пред БНР като "политически“ и заяви, че “не могат да бъдат други“, съобщават от държавното обвинение.

По думите на самия Рашков пред прокурора той не споменал конкретни имена, защото е задача на разследващите да установят кои са хората, в които са отивали отчисленията.

Пред медиите вътрешният министър каза, че по време на разпита е обяснил, че няма доверие на прокуратурата. Според него ако разкрие детайли от разследването на МВР по строителството на “Хемус” няма съмнение, че те ще "изтекат" към бившия премиер Бойко Борисов.

"А Борисов в един момент нищо чудно да стане мишена на прокуратурата”, каза още вътрешният министър.

От думите му стана ясно още, че предполагаемата “схема” за източване на средства от строеж на магистрали съществува от 2018 г. А прокуратурата “не е обръщала внимание на други материали на МВР, в които се съдържали данни за подобни престъпления”.

На 29 декември държавното обвинение съобщи, че призовава вътрешния министър Рашков като свидетел по разследването за магистрала “Хемус”. Аргументът на обвинението беше, че МВР и ГДБОП не са дали информация по случая за пране на пари за милиони за строежа на петия лот от магистралата, а същевременно Рашков заяви, че знае подробности.

Конфликтът между МВР и прокуратурата започна да назрява от началото на месец декември, миналата година. Тогава МВР обяви резултатите от разследване, според които десетки милиони левове са били усвоени от “кухи фирми”, след като са били платени за строежа на “Хемус”. Тогава от министерството уточниха, че само за изграждането на лот 5 от съоръжението по този начин “в сакове и чували” са били изтеглени 60 млн. лв., с което е нанесена щета на бюджета за поне 20 млн. лв. По-късно прокуратурата обвини съдията по футзал Борислав Колев в пране на пари заради участие в схемата.

След това прокуратурата се оплака от “безпрецедентен натиск” срещу прокурорите по делото, който според нея е упражнен от директора на ГДБОП Калин Стоянов. Той отрече и критикува държавното обвинение за това, че не е поискало да разпита Колев, който да даде повече подробности за схемата и другите участници в нея. Прокуратурата повдигна обвинения на Стоянов.

Междувременно Борислав Колев свидетелства пред главния прокурор Иван Гешев и вътрешния министър Бойко Рашков. Министърът говори пред БНР два дни след този разпит.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG