Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата ще разпита Бойко Рашков като свидетел по делото за "Хемус"


Бойко Рашков
Бойко Рашков

Прокуратурата ще призове министъра на вътрешните работи Бойко Рашков като свидетел по делото за пране на пари, отпуснати за строежа на магистрала “Хемус”, съобщи говорителката на Софийската градска прокуратура (СГП) Десислава Петрова.

Призоваването на Рашков като свидетел е последния епизод от конфликта между прокуратурата и Министерството на вътрешните работи (МВР) по повод разследването. Прокуратурата обвини директора на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) в МВР в натиск, а вътрешният министър критикува държавното обвинение, че бездейства по случая.

Повод да бъде поискан разпитът е интервю на вътрешния министър пред БНР от 23 декември, в което той казва, че за него “не е тайна” къде са отишли парите за строежа.

“За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват, едва ли не очакват по ефира да кажа докъде сме стигнали, да предприемат едни действия, вероятно едни куфари и да заминат – я за Дубай, или някъде другаде”, каза Рашков в интервюто.

По думите на говорителката на прокуратурата до момента МВР не е предоставило данни за движението на парите и затова е искането Бойко Рашков да бъде разпитан, за да стане ясно какви факти са му известни.

“От казаното следва, че вътрешният министър разполага с конкретна информация за начина на трансферирането на финансовите средства, както и за местонахождението им, както и за крайните получатели – макар същата да не е била докладвана от ГДБОП в прокуратурата. Доц. Бойко Рашков се явява основен свидетел, който би могъл да спомогне за установяване на обективната истина по делото. Доц. Рашков ще бъде призован по установения по закона ред“, каза Петрова на брифинг в сряда.

В началото на декември МВР обяви резултатите от разследване, според които десетки милиони левове са били усвоени от “кухи фирми”, след като са били платени за строежа на “Хемус”. Тогава от министерството уточниха, че само за изграждането на лот 5 от съоръжението по този начин “в сакове и чували” са били изтеглени 60 млн. лв., с което е нанесена щета на бюджета за поне 20 млн. лв. По-късно прокуратурата обвини съдията по футзал Борислав Колев в пране на пари заради участие в схемата.

След това прокуратурата се оплака от “безпрецедентен натиск” срещу прокурорите по делото, който според нея е упражнен от директора на ГДБОП Калин Стоянов. Той отрече и критикува държавното обвинение за това, че не е поискало да разпита Колев, който да даде повече подробности за схемата и другите участници в нея. Прокуратурата повдигна обвинения на Стоянов.

Междувременно Борислав Колев свидетелства пред главния прокурор Иван Гешев и вътрешния министър Бойко Рашков. Министърът говори пред БНР два дни след този разпит.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG