Връзки за достъпност

Извънредни новини

Директорът на ГДБОП стана обвиняем за натиск над прокурори по делото "Хемус"


Калин Стоянов
Калин Стоянов

Директорът на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) в МВР Калин Стоянов официално е обвинен за упражнен натиск над прокурори по разследването за пране на пари, свързано с авансовите плащания за строежа на магистрала „Хемус“. Това съобщи в четвъртък Софийската районна прокуратура.

Държавното обвинение твърди, че Стоянов е искал от обвинителите, наблюдаващи разследването, да смекчат обвинението на Борислав Колев, който засега е единственият обвинен по делото. Директорът на ГДБОП отрича да е упражнил подобен натиск, обяснявайки, че просто се е поинтересувал защо не е бил осъществен разпит на Колев.

До конфликта между прокуратурата и МВР се стигна преди десетина дни. Тогава главният прокурор Иван Гешев обяви, че между двете институции се води „война“, а вътрешният министър Бойко Рашков отвърна, че обвинението преекспонира „професионален спор“.

В крайна сметка Борислав Колев все пак даде показания в присъствието на Гешев във вторник. Малко преди това той се видя и с Рашков, който прогнозира, че със съдействието на обвиняемия разследването би трябвало да се ускори. Основният въпрос по казуса е до кого са стигали десетките милиони, платени от държавата за „Хемус“ и теглени впоследствие в брой от представители на „кухи“ фирми.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG