Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Малко по-ускорено развитие". Единственият обвинен за "Хемус" проговори пред Рашков и Гешев


Борислав Колев
Борислав Колев

Разследването за пране на 54 млн. лв., платени авансово от държавата за строежа на магистрала „Хемус“ и преминали през мрежа от „кухи“ фирми, претърпя неочаквано развитие във вторник.

Единственият обвиняем по случая – съдията по футзал Борислав Колев, изрази желание да разкрие подробности за това до кого са достигали въпросните пари, след като самият той ги е теглил в брой от банка. За целта той пожела да говори лично с вътрешният министър Бойко Рашков и главния прокурор Иван Гешев, които веднага откликнаха.

Първо прокуратурата съобщи, че наблюдаващте обвинители по делото са разпоредили Колев да бъде доведен в Съдебната палата за разпит, който да бъде проведен в присъствието на Гешев. Впоследствие Рашков заяви, че вече се е срещнал с обвиняемия, който е направил „някои уточнения“ пред него.

Готовността Колев да съдейства на разследващите беше изразена от неговия брат – Иво Колев. Той присъства във вторник сутринта на заседанието на Софийския апелативен съд, който остави окончателно обвиняемия в следствения арест.

След произнасянето на магистратите Иво Колев съобщи пред медиите, че брат му иска да разговаря лично с Рашков и Гешев, както и че той не е крайният получател на парите от строежа на „Хемус“.

Самият Борислав Колев не беше в съдебната зала за разглеждането на мярката му за неотклонение. Съдът трябваше да се произнесе по нея още миналия четвъртък, но тогава обвиняемият припадна и заседанието беше отложено за тази седмица.

Непосредствено след изявлението на Иво Колев Софийската градска прокуратура съобщи, че наблюдаващите прокурори по делото са издали разрешение Гешев да присъства на предстоящия разпит на Борислав Колев.

Малко по-късно Рашков коментира пред медиите, че се е видял с обвиняемия, който е разкрил пред него конкретни имена на хора, стоящи над него в схемата за отклоняване на средства от строежа на „Хемус“. Вътрешният министър обаче отказа да ги назове заради следствената тайна.

„Аз лично не съм изненадан от това, което чух от него. Би могло да се очаква да има малко по-ускорено развитие в разследването, за да се стигне по-бързо до истината в този случай“, добави Рашков по време на церемонията „Полицай на годината“ в МВР.

„В качеството си на главен прокурор не мога да извършвам действия по конкретни досъдебни производства. Тук съм, защото имам разрешение от наблюдаващите прокурори да присъствам на разпита по изричното настояване на обвиняемия и защитника му. Но аз в качеството си на главен прокурор не мога да направя нищо друго, освен да присъствам по време на разпита. Вече дали ще бъде разпитан пред съдия обвиняемият е преценка на конкретните наблюдаващи прокурори“, коментира междувременно пред журналисти Гешев, цитиран от сайта на бТВ.

Разследването за строежа на „Хемус“ предизвика конфликт между МВР и прокуратурата преди десетина дни. Тогава от държавното обвинение обявиха, че от Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) са упражнили неправомерен натиск върху наблюдаващите прокурори по делото срещу Колев. Затоа първончалните обвинители си направиха отводи и бяха заменени от други техни колеги.

Твърдението на прокуратурата беше, че от ГДБОП са искали обвинението му да бъде смекчено, за да бъде мотивиран да разкрие до кого са достигали парите, които той е изтеглел от банка в брой. Затова разследващите образуваха досъдебно производство за престъпление срещу правосъдието.

Директорът на ГДБОП Калин Стоянов отрече обвиненията на прокуратурата и на свой ред заяви, че подчинените му са докладвали, че „за втори пореден път в рамките на три-четири дни не може да се разпита лице по делото, което е готово да разкаже цялата схема и най-вече кой, по какъв начин и къде е предал изтеглените от банката 54 млн. лв.“.

По този повод Иво Колев посочи пред медиите във вторник, че брат му не е крайният получател на парите и призова медиите сами да си отговорят на въпроса към кого са отивали средствата и какви интереси са замесени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG