Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата обвини Рашков в манипулация. Той я обвини, че бездейства за "Хемус"


Бойко Рашков е вътрешен министър на България.
Бойко Рашков е вътрешен министър на България.

Конфликтът между вътрешния министър Бойков Рашков и прокуратурата във връзка с разследването на източването на средства за строежа на магистрала "Хемус" продължава.

В четвъртък Рашков критикува работата на държавното обвинение като заяви, че проверката по казуса се е забавила с над година и че затова МВР проверява действията на държавното обвинение. На следващия ден прокуратурата отговори на вътрешния министър с изявление, в което каза, че той манипулира обществото с данните, които изнася за разследването. Те обвиняват МВР в опит да изземе правомощия на прокуратурата.

Те съобщават, че са започнали работа по казуса след самосезиране по медийни публикации на 9 ноември. "Не отговаря на истината, че "една година и половина по-късно прокуратурата се задейства." В позицията си прокуратурата нарича твърденията на Рашков необосновани и го обвинява в опит за манипулация на обществото. От държавното обвинение твърдят още, че МВР няма право да извършва проверка на работата на прокуратурата.

В интервюто си за БНР Бойко Рашков каза, че прокуратурата бездейства, въпреки че е получила "една изключително красноречиво говореща информация, че от една банка по някакъв много странен начин се теглят пари в кеш, които отиват в неизвестна посока".

Схемата е направена така, че всеки да знае донякъде, а не всичко, каза Рашков. "По мафиотски образ е направена схемата. Ние искаме да разкрием истината, цялата истина и да стигнем до върха, до съответния етаж от властта."

До конфликта между прокуратурата и МВР се стигна преди десетина дни. Тогава главният прокурор Иван Гешев обяви, че между двете институции се води "война", а вътрешният министър Бойко Рашков отвърна, че обвинението преекспонира „професионален спор“.

По-рано тази седмица единственият обвиняем по случая, който е задържан по обвинение за опит за изпиране на 53 млн. лв., предназначени за строежа на "Хемус", Борислав Колев се срещна последователно с вътрешния министър Рашков и главния прокурор Иван Гешев.

В четвъртъкСофийската районна прокуратура съобщи, че директорът на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) в МВР Калин Стоянов официално е обвинен за упражнен натиск над прокурори по разследването за пране на пари, свързано с авансовите плащания за строежа на магистрала „Хемус“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG