Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Сигурно 20 човека". Кирил Петков постави Пеевски в основата на корупцията в България


Премиерът на България Кирил Петков
Премиерът на България Кирил Петков

20 души са в основата на корупцията в България. Това каза премиерът Кирил Петков, който е на посещение в Брюксел. Той взе участие в заседанието на групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, посветено на България.

"Според мен хората, които са основата на корупцията в България, са сигурно 20 човека. […] Най-първото интервю за Българската банка за развитие (ББР), което дадох, първото нещо, което казах е, че четири от компаниите в ББР са свързани, не директно, но има номинална свързаност и има данни, че са на г-н Пеевски. Ето ти единия човек", каза Петков. Той допълни, че бил учуден, че санкционираният по закона "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски продава имоти за милиони.

"Главният прокурор вече няма да бъде само с Господ над главата, ако това, което сме заложили, успеем да го направим", каза Петков. По думите му за първи път от много време насам в страната ни има истинска политическа воля за справяне с корупцията.

Според него на “всички е ясно”, че прокуратурата не работи. “Виждате, че не работи. Точка”, каза Петков. Премиерът направи коментара по повод изказването на главния прокурор Иван Гешев, който също е в Брюксел.

"Отчетността на главния прокурор зависи от законодателя. Аз нямам проблем всеки месец да бъда изслушван. Ако някой се вълнува от отчетността, докладът за дейността на прокуратурата е внесен от май месец миналата година. Още никой не ме е извикал да ме изслушат", каза Гешев по повод критиките, че дейността на прокуратурата на практика е безконтролна.

Петков и Гешев бяха изслушани на заседание на Мониторингова група по демокрация, върховенство на закона и основни права на Европейския парламент. Това е структура, възникнала с мандата на сегашния състав на европарламента. Нейна работа е да наблюдава състоянието на демокрацията във всяка страна членка.

Групата се състои от 14 члена – по двама от всяка парламентарна група в европарламента. Тя събира информация от различни източници, един от които са периодичните срещи, които са предвидени с представители на държавните институции и на гражданския сектор. Бившият премиер Бойко Борисов беше канен два пъти на нейни заседания, но не се яви.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG