Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата се е отказала да разследва Пеевски по 14 преписки


Делян Пеевски
Делян Пеевски

14 проверки срещу Делян Пеевски не са стигнали доникъде, защото прокурорите не са открили нищо нередно в дейността му. Това стана ясно във вторник от отговор на държавното обвинение до временната парламентарна комисия "Магнитски".

Целта на комисията е да установява факти за действията на компетентните органи във връзка с хората и фирмите, санкционирани по закона “Магнитски”. Става дума за санкциите, които по-рано САЩ наложиха на Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков и 64 компании, свързани с тях, заради корупция.

От писмо на прокуратурата до комисията става ясно, че всички преписки срещу Делян Пеевски с изключение на една са приключили с постановления за отказ от образуване на досъдебно производство. Единственото заведено досъдебно производство е било прекратено през 2007 г.

Срещу хазартния бизнесмен Васил Божков прокуратурата е образувала 9 преписки, като по четири от тях са образувани досъдебни производства. Срещу Илко Желязков не е имало образувани преписки.

Снети са обяснения от Делян Пеевски и Илко Желязков. Няма снети обяснения от Божков, тъй като “същият се укрива в страна извън ЕС”, пише държавното обвинение.

От отговора на прокуратурата обаче не става ясно колко от проверките са започнали преди и колко след обявяването на американските санкции на 2 юни.

По-рано през деня Комисията реши да изиска допълнителна информация за това дали в 46-я парламент има народни представители, финансирани от хората или фирмите, засегнати от мерките по закона “Магнитски”.

Това би било в нарушение на правилата, описани в американския закон. Те целят силно да ограничат възможността на тримата санкционирани да работят с други хора и бизнеси. Мерките засягат не само собствеността и банковите сметки на Пеевски, Божков и Желкязков, но и възможността им изобщо да развиват дейност почти навсякъде по света.

Това беше последното заседание на временната комисия „Магнитски“, тъй като предстои президентът да разпусне Народното събрание в четвъртък, 16 септември, като насрочи извънредни избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG