Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Пеевски продава имоти въпреки санкциите. Прокуратурата се размина с фактите


Делян Пеевски на първото заседание на 47-ото Народно събрание
Делян Пеевски на първото заседание на 47-ото Народно събрание

Всичко най-важно от последното денонощие е тук. Отнема 3 минути четене.

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Пеевски продаде имоти
  • Прокуратурата се размина с фактите
  • Газовата връзка с Гърция пак се отлага

Новите случаи на COVID-19 в България са 2001. Починали са още 157 души.

Европейската агенция по лекарствата одобри използването на ваксината срещу COVID-19 на компанията Novavax за хора над 18 години. Това е петата разрешена в ЕС ваксина.

В България бяха доставени 42 хил. дози ваксини за деца между 5 и 12 години. Във вторник ще стане ясно кои са пунктовете, в които децата могат да бъдат ваксинирани.

Русия добави ваксината срещу COVID-19 в националния ваксинационен календар. Задължение да се имунизират ще имат хора над 60 години и такива с хронични заболявания, здравни и социални работници и жители на големи градове.

Имотите на Пеевски

Фирма на депутата от ДПС Делян Пеевски е продала свои имоти в цялата страна за общо близо 5 млн. лв. Купувачът е фирма на ММА треньора Севастиян Костов, а сделката е станала въпреки санкциите по американския закон “Магнитски”, съобщи “Капитал”.

Продължава проверката на твърденията на бизнесмен, че бизнесът му е отнет с участието на сегашния главен прокурор Иван Гешев. Адвокатът на бизнесмена обаче оспори тези обвинения и определи случая като “търговски спор”, в който не са участвали магистрати.

В Брюксел или в София искат парите са обвързани с отчетността на главния прокурор? Въпросът може да звучи наивно, но беше поставен сериозно от българската прокуратура. Събрахме фактите и те водят до един отговор - условието е на Брюксел, а прокуратурата се размина с фактите.

Газовата връзка с Гърция

Газовата връзка между България и Гърция няма да бъде завършена преди края на 2021 г., какъвто беше планът. Това беше потвърдено след среща на между премиерите Кирил Петков и Кириакос Мицотакис. “Въпрос на месеци е да се довърши”, каза Мицотакис.

Президентът Румен Радев предупреди, че е трудно да се прогнозира до какво ще доведе замразяването на цените на тока и парното. Той добави, че всички мерки трябва да са “в рамките на закона”. Припомнете си тук какво значи мораториумът върху цените.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

Домашното насилие

В един декемврийски ден през 2017 г. Дмитрий предлага на съпругата си Маргарита да я закара до работа. Вместо това я напада с брадва и отсича ръцете ѝ. Сега Съдът в Страсбург осъди Русия да плати на Маргарита обезщетение, защото не я е защитила.

Работите в дадена фирма и един ден научавате, че в нея има нередност. Ако съобщите за нея, най-вероятно ще ви уволнят. Един европейски закон обаче цели да защити т.нар. разобличители. Борис Митов провери кога той ще бъде приет и в България.

И три препоръки

“Последният дар на човека” е документален филм за донорството, който разказва историите на семействата на даряващи, чакащите органи и лекарите. Запознайте се с авторите му Александър Николов и Димитър Панайотов в рубриката Човек на деня.

Не пропускайте историята на една малка рисунка, купена от гаражна разпродажба за 30 долара, която се оказва творба на ренесансовия художник Албрехт Дюрер. Сега тя се оценява на 50 млн. долара.

Репортажът на Генка Шикерова и Мирослав Михайлов “Кметът, хлябът, ножът” е най-гледаното видео на Свободна Европа през 2021 г. То донесе на Мирослав Михайлов първа награда в конкурса “Валя Крушкина - журналистика за хората”. Припомнете си го.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG