Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Само в рамките на закона". Радев е предпазлив в оценката на мораториума на цената на тока


Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев предупреди, че е трудно да се прогнозира до какво ще доведе замразяването на цените на тока и парното. Миналата седмица депутатите гласуваха мораториум на цените на енергоносителите. 

Президентът Румен Радев предупреди, че не трябва да се допуска мораториумът върху повишаването на цените на електроенергията да създаде големи проблеми след края на действието си.

"Цените на електрическата енергия са огромен проблем не само в България, а в целия Европейски съюз. Затова трябва да се вземат всички необходими мерки, които да облекчат положението, както на домакинствата, така и на небитовите потребители. Това трябва да става изцяло в рамките на закона и мисля, че тук се нуждаем от един задълбочен експертен анализ какво става с нашата енергийна система", каза Радев.

На практика Радев повтори тезата си от четвъртък, когато каза, че е необходимо мораториумът върху енергийните цени у нас да бъде обмислен много добре на експертно равнище.

В сряда депутатите наложиха мораториум върху цените на тока, водата и парното за битови потребители на нивата от 1 януари 2021 г. След края на парламентарното заседание обаче началничката на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова каза, че новосъздадената временна парламентарна комисия за енергийната криза ще преразгледа мораториума.

Ден по-късно депутатите гласуваха поправки на вече взетото решение. Новото в прегласуваното решение е, че мораториумът не е безсрочен, а е за срок до края на март. Цените цените се замразяват на нивата от 16 декември.

Последното поскъпване на тока за битови потребители беше на 1 юли тази година, когато цената беше увеличена с 3,5 до 5%. Разликата се дължи на това, че домакинствата ползват различни доставчици.

По закон следващите прогнозни цени на тока за домакинствата трябва да се определят на 1 юли 2022 г. Ако се установят сериозни разминавания между реалните цени и прогнозните им стойности за едногодишен период, КЕВР има право да извърши преизчисление на шестия месец, тоест в началото на януари 2022 г.

До този момент министърът на енергетиката Александър Николов не е коментирал кризата с цените на тока и парното.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG