Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Въпрос на месеци". Завършването на газовата връзка с Гърция ще се забави


Българският премиер Кирил Петков и гръцкият Кириакос Мицотакис
Българският премиер Кирил Петков и гръцкият Кириакос Мицотакис

Срокът за завършването на газовата връзка между България и Гърция пак се отлага. Това беше потвърдено след среща на между премиерите на двете държави. Строителството на интерконектора трябваше да приключи в края на 2021 г. Индикациите, че това няма да стане се появиха преди няколко седмици. 

Строителството на газовата връзка между България и Гърция ще се забави. Това потвърдиха премиерите на България и Гърция по време на съмвестно изявление след срещата им в понеделник. Кириакос Мицотакис е на първо посещение в България и е първият гост на правителствено равнище на българския премиер след встъпването му в длъжност.

„Говорихме за изграждането на интерконектора, който е в последния си етап. Договорихме се той да бъде завършен възможно най-бързо. Преодолени са някои трудности, които имаше с липсата на материали заради кризата с коронавируса. Ще бъде изготвен точен график и е въпрос на месеци да се довърши”, каза каза Кириакос Мицотакис.

Завършването на газовата връзка между България и Гърция е беше отложено през април за края на 2021 г. Първоначално договорът с фирмата изпълнител на проекта – гръцката J&P AVAX S.A – предвиждаше интерконекторът да бъде завършен до април 2021 г., а срокът за въвеждане в експлоатация беше юли 2021 г.

През януари Министерството на енергетиката съобщи за Свободна Европа, че компанията е поискала удължаване на срока. Като причина са посочени трудностите около пандемията от COVID-19.

Интерконекторът между Гърция и България е ключов за енергетиката на държавата, защото ще даде възможност за диверсифициране на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.

Първите стъпки към изграждането му бяха направени през 2009 г., но досега той все още не е завършен. Строителството му започна едва през май 2019 г.

Интерконекторът може да пренася 3 млрд. куб. м природен газ годишно, а при пазарен интерес капацитетът му може да бъде увеличен до 5 млрд. куб. м. Годишното потребление на газ в България е около 3 млрд. куб. м. Пет компании са резервирали капацитет - американската Linden Energy, „Булгаргаз“, гръцката ДЕПА, италианската Edison и азерската SOCAR.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG